Mera vego

Mat står för ungefär 25 % av människans klimatpåverkan och kött utgör en stor del av detta. Att köttkonsumtionen dessutom ökat med nära 50 % de senaste 25 åren visar att vi kan göra något åt problemet. Enligt Naturvårdsverket hör köttkonsumtionen, vid sidan av internationella flygresor, till konsumtionsmönster som behöver brytas för att nå klimatmålen.

Visste du till exempel att en portion spagetti med köttfärssås har uppemot tio gånger så stor klimatpåverkan som en portion spagetti med linssås.


Faktaansvarig:    
Ändrad: 2016-03-16

 

Jordbruksverkets info om kött och klimat.

Svenskar äter nästan 50 % mer kött idag än 1990. Läs mer hos Naturvårdsverket. 

Köttguiden. Fakta om matens klimatpåverkan från WWF.

Men vi behöver ju kött varje dag för att må bra? Naturskyddsföreningen ger svar på denna och andra frågor om kött och miljö.

Om näringsämnen i vegetarisk mat. Livsmedelsverket förklarar.