Nyhetsbrev april 2019

Nyss hemkomna från Örebro skriver vi det här numret av nyhetsbrevet. Fulla av inspiration från alla bekanta och nya klimatkollegor som var på plats på Klimatkommunernas årsmötesdagar.

På tåget hem från Örebro konstaterade vi, som efter alla andra nätverksträffar vi varit på, att vi har ett fantastiskt jobb. Att uppleva vad Sveriges mest engagerade kommunpolitiker och tjänstepersoner jobbar med och höra vad de funderar över, är inspirerande och hoppingivande. Vi har sagt det förr och vi säger det igen – det finns en enorm kraft i det lokala klimatarbetet, och med rätt förutsättningar kan vi tillsammans nå nästan hur långt som helst.

Öbo, det kommunala bostadsbolaget i Örebro, är ett exempel. De har sedan flera år bestämt sig för att vara en del av utvecklingen av energimarknaden genom att aktivt gå in i demonstrations- och uppstartsverksamheter. De känner sig säkra på att de kommer att halvera bostadsbeståndets elförbrukning till 2020, och hittar kreativa sätt att hantera t.ex. effektbrist lokalt. Jonas Tannerstad, chef för el och automation på Öbo, får det att låta som det enklaste i världen: ” Vi fortsätter bygga hus, ser till att de är smarta, kopplar ihop dem med stadsnätet i Örebro, adderar solceller, testar energilagring och använder fastighetsanslutna elbilar som rullande batterier för att lastbalansera.” Och det bästa av allt? Öbo är ett kommunalt bolag, så de VILL att andra bolag ska ta efter, de vill hjälpa och guida. Kan det bli bättre?

Vi vill också passa på att skicka ett grattis till de kommuner som toppade Aktuell Hållbarhets Miljöbästa kommun-lista förra veckan – heja er! Fortsätt att bryta ny mark och dela med er av metoder och genvägar till ett bra hållbarhetsarbete så att andra kan hänga med.

I fredags valdes en ny styrelse för Klimatkommunerna, och det första mötet kändes lovande. Det är ett engagerat och kunnigt gäng, som ser fram emot att få jobba tillsammans. Till de ledamöter som avgår vill vi säga: Tack för ert engagemang och hårda arbete under åren, vi kommer att sakna er!

Missa inte Klimatkommunernas webbfika på torsdag – den här gången gästas vi av Anna Hilding som kommer att guida oss in i plastens värld…

Allt gott!
Filippa och Maria på kansliet