Gröna finanser


Våra bästa tips!

Här har vi samlat värdefulla tips som kan hjälpa er som kommun, region eller landsting till klimatvänligare placeringar!

 

 

Exempel på kommuner som minskat klimatavtrycket från sina placeringar

Klicka på bilden för att läsa vår nulägesanalys om medlemmarnas arbete med fossilfria kapitalförvaltningar. Om du vill ladda ner rapporten kan du göra det här

Klimatkommunerna har i samarbete med Göteborg Stad och WWF, knutit kontakter med ett antal kunniga och engagerade personer från kommuner, landsting, banker, investerare, tredjepartsgranskare och andra organisationer, för att hjälpa fler kommuner, landsting och regioner att förverkliga sina idéer om gröna obligationer och fossilfria placeringar. Projektet delfinansierades av Världsnaturfonden WWF inom ramen för utlysningen Innovativ Naturvård.

 


Klimatkommunernas workshop om fossilfria placeringar 17 december 2015

Representanter från åtta kommuner träffades i Stockholm för att  fortbilda sig och hitta samarbetsmöjligheter för att tillsammans med andra kommuner driva på en positiv utveckling i branschen. Med i programmet fanns gäster från Storebrand Asset Management, Svenska Kyrkan, Handelshögskolan, Naturskyddsföreningen, Örebro kommun, Sveriges Kommuner och Landsting och ISS-Ethix, och gott om tid för diskussion. 


Konferens i Göteborg 24 mars 2015

Vid en konferens på Miljöförvaltningen i Göteborg fick de 90 deltagarna genom intervjuer, presentationer och speeddating ta del av värdefulla erfarenheter och praktiska exempel från aktörer som vågat, och lyckats. Se filmerna från konferensen här


Faktaansvarig:    
Ändrad: 2016-01-07

 vindblomma


Mer info om fossilfria placeringar

Vilka fossilfria/gröna fonder finns? Hur har olika aktörer skrivit in fossilfrihet eller motsvarande i sina finanspolicys? Detta och andra länktips om placeringar hittar du här!


Mer info om gröna obligationer

Vad är en grön obligation? Vilka kommuner, landsting och allmännyttiga bostadsbolag har gett ut en sådan? Hur kan man låna grönt via Kommuninvest? Svaren på dessa frågor hittar du här!