VEGA

  • - mer vegetariskt och mindre matsvinn på skolor genom samarbete och elevinflytande

VEGA-guiden ger svar

Hur minskar vi matsvinnet på skolor? Hur får vi fler att våga vego? Hur skapas elevengagemang? Hur kan mat och klimat användas i undervisningen? Svaren hittar du i VEGA-guiden. Rykande färsk guide från Klimatkommunerna om hur skolor kan jobba med mat och klimat. Här hittar du den!

"Styrka att projektet är elevstyrt" 
På Toltorpsskolan i Mölndal har de haft Hållbarhetsvecka, fått nytt salladsbord, testat nya vegetariska rätter mm. Och de berättar om allt i en film, som dessutom beskriver vad VEGA-projektet har handlat om. Kolla in den!

Dokumentation från slutseminariet
Den 24 november träffades deltagarna i VEGA-projektet och intresserade politiker och tjänstepersoner från Klimatkommunerna i Örebro för slutseminarium. Här hittar du presentationer och anteckningar. 

Vegetariska världsdagen på Sundsta-Älvkullen i Karlstad
Vegetarisk mingellunch med en mängd olika rätter väcker vegolust på skola i Karlstad. Kolla in reportage här! 

Vegoinsipration i Olofström
Kocken Louise Dahl är knuten till VEGA för att åka runt till de deltagande skolorna och hålla inspirationsworkshops i vegetarisk matlagning. Nedan ser vi några bilder från Louises besök på Nordenbergskolan i Olofström.

Rudbecksgymnasiet slänger 30 % mindre!
Tack vare mindre tallrikar och smarta vågar som talar om hur mycket eleverna slänger harmatsvinnet minskat med hela 30 % sedan terminssstarten på Rudbecksgymnasitet i Sollentuna. Lyssna på P4-inslag här.

VEGA-dag på Karro
På Karolinska gymnasiet, en av skolorna i VEGA, hölls den 28 september en temadag för att öka acceptansen för vegetariskt och minska matsvinnet. Bland annat visade utställare upp produkter och info och så hölls föreläsning om bemötande och måltidsmiljö.

vega 

Se även inslag från svt om uppstarten av VEGA i Örebro.

Mat på hållbar väg - pedagogiskt material från WWF
Nu finns ett rykande färskt material med lektionsupplägg och övningar från WWF. Mat på hållbar väg finns att ladda ned här.

Vegetarisk och ekologisk skolmat på Byskolan i Lund

Se Håkan Olsson, prisad kock på Byskolan i Lund, berätta om ekologisk skolmat!

VEGA i Östersund
Läs Östersundspostens reportage om VEGA och hör elever berätta. Pedagogen Gunhild Kopka beskriver projektet på ett ypperligt sätt: – Det här är en investering i elevernas kunskaper. Att de lär sig vad de äter och vikten av vad de väljer att äta, säger hon.Mer om VEGA

Gafflar

Varför går det åt färre portioner i många skolrestauranger när det serveras vegetariskt? Varför tar vi till oss mer mat än vi äter upp? Blir vi mättare av en lasagne med köttfärs än av en lasagne med grönsaker? 

Flera kommuner har politiska mål om att minska på livsmedelsinköpens klimatpåverkan, men flera upplever att det är svårt att hitta vegetariska rätter som går hem hos eleverna och att matsvinnet är svårt att kontrollera. I VEGA ska vi genom samarbete och elevinflytande försöka råda bot på detta. Elever, pedagoger och kökspersonal på skolor i 10 Klimatkommuner ska testa åtgärder för att för att minska matsvinnet och öka det vegetariska utbudet.

Läs projektbeskrivningen här.
Projektet drivs med stöd från WWF. 

Klimatkommuner som deltar i projektet:

• Örebro kommun
• Karlstad kommun
• Olofströms kommun
• Sollentuna kommun
• Malmö Stad
• Östersunds kommun
• Mölndals stad

 


 

 


Faktaansvarig:    
Ändrad: 2016-10-10

 

 wwf