Uppstartskonferens

Den 17 mars träffads deltagarna i VEGA-projektet för en uppstart i Mölndal. Här gavs en bakgrund till livsmedels klimatutsläpp, hur vi ligger till i Sverige och hur vi kan jobba med att minska utsläppen i projektet och framöver. Deltog gjorde elever, kökspersonal, rektorer/pedagoger, miljö/klimatstrateger och kostchefer från de kommuner som medverkar i projektet.

Här finns programmet och här finns anteckningar från dagen. Konferensen spelades in och går att se i efterhand på VEGA:s bambuser-kanal www.bambuser.com/channel/VEGAKK.

Klicka på bilderna nedan för att se presentationerna.

 

Hur påverkar våra matval klimatet egentligen? - Britta Florén, SP

Maten står för uppemot 30 % av vår klimatpåverkan, vilket motsvarar ca 2 ton co2/person och år. Ska vi nå klimatmålen behöver våra kostvanor ändras. I Sverige serveras drygt 3 miljoner offentliga måltider varje dag. Det finns alltså en enorm potential att påverka! Den kunskap som sprids i kommunerna om varför det görs förändringar på matsedeln leder också till förändringar i privatkonsumtionen. Livscykelanalyser visar att det är en stor och tydlig skillnad på klimatpåverkan mellan animaliska och vegetariska råvaror. De senaste 20 åren har dessutom köttkonsumtionen ökat med 43 %, ökningen består till största delen av importerat kött. Vi behöver hitta nya vanor! Göteborg stad har till exempel vegetarisk mat en dag varannan vecka och två dagar varannan vecka. En skola på Brännö valde dock att servera två vegetariska rätter varje vecka. Skulle hela Göteborg stad göra det (alltså från tre till fyra vegetariska rätter på två veckor) skulle det motsvara 1780 bilars årskörning.

 

Vegetarisk inspiration - Louise Dahl, Klimatmat

Kocken Louise Dahl kommer att följa oss i VEGA-projektet och hålla inspirationsworkshops på skolorna som deltar i VEGA.  På uppstartskonferensen berättade hon bland annat om att ca 30 % av världens befolkning är vegetarianer, i Sverige är det ungefär var tionde som är vegetarian. Begränsningen av råvaror kan ibland vara största källan till inspiration - utgå från vad vi har i säsong och kombinera smaker efter det. Många är skeptiska till ordet vegetariskt, men behöver vi kalla det vegetariskt? På skolan Malmö Latin gick det åt tre bläck när det serverades vegetarisk lasagne och när det serverades lasagne med zucchini gick det åt åtta bläck. Det var dock exakt samma rätt. Varför ska vegetarisk mat efterlikna  kötträtter? Kan inte vegetarisk mat ta den plats den förtjänar istället? Lek med smaker! Vad sägs till exempel om kombinationen gulbeta + kokos + lime?

vegomat

 

Mat på hållbar väg - Gitte Jutvik Guterstam, WWF

WWF håller på att uppdatera sitt pedagogiska material Mat på hållbar väg, som kommer att finnas som ett stöd i VEGA-projektet. 
mat på hållbar väg

 

Karlstad

Klara Perhamre från Karlstad kommun berättade om deras arbete med klimatsmarta måltider och om den positiva uppmärksamhet de fått kring det.
karlstad mat

 

Mölndal

Sara Bengtsson från Mölndal berättade om stadens arbete med hållbara måltider.
mölndal

 

VEGA - vad händer nu?

Nu ska skolorna som medverkar i VEGA ta fram åtgärdsplaner. På varje skola bildas en projektgrupp bestående av elever, pedagoger (ev rektor), kökspersonal och miljöstrateg eller motsvarande. Projektgruppen ska ta fram en åtgärdsplan med minst tre åtgärder, för hur skolan ska minska på matsvinnet och hur de får fler att välja vegetariskt. Åtgärderna genomförs under höstterminen 2016.


Faktaansvarig:    
Ändrad: 2016-03-23

vegakonferens

vegakonferens

vegakonferens

vega konferens

vega konferens