Climate fiction

Climate fiction, Cli-fi eller klimatfiktion, utgår ofta från vetenskaplig fakta och ger i sin tur något tillbaka: en berättelse om människor och en möjlighet till inlevelse. Här presenterar vi några böcker, filmer och spel på temat. Vi vill även tipsa om projektet Narrating Climate Futures vid Lunds Universitet, som gör mycket spännande på temat storytelling och klimat.

BÖCKER

“Parable of the Sower” av Octavia Butler (1993)

Modern science fiction-klassiker som snart kommer ut på svenska under titeln ” Liknelsen om sådden”. I USA år 2024 har klimatförändringar gjort att bränder ödelägger stora delar av landet och vatten är dyrare än bensin. Femtonåriga Lauren bor i en muromgärdat ”by” i en omgivande laglös stad där plundrande gäng tagit över. Hon har i hemlighet grundat sin egen religion – Earthseed (eller Jordfrö). Så hände något händer som gör att Lauren plötsligt är ensam utanför byn. Kommer hon att klara sig?

”Exodus” av Julie Bertagna (2003)

Första delen i en serie för unga vuxna. Utspelar sig ungefär 100 år i framtiden. Mara bor på en ö någonstans i norra Atlanten, som hotar att översvämmas helt på grund av de smältande isarna i Arktis. Via det numera övergivna internet får hon kontakt med en mystisk person, Fox, som berättar för henne om städer på pålar som reser sig ur havet. Mara bestämmer sig för att försöka ta sig dit.

“New York 2140” av Kim Stanley Robinson (2017)

Utspelar sig i New York år 2140. Större delen av staden är översvämmad på grund av klimatförändringar, men människorna har anpassat sig. På taken till skyskraporna finns solceller och grönsaksodlingar, gatorna har blivit kanaler där folk reser med båtar och mellan länderna reser människor med luftskepp. Man får följa ett antal karaktärer i staden under några veckor.

FILMER

”Beasts of the Southern Wild” (2012)

Utspelar sig i en nära framtid i ett träsksamhälle, Bathtub, i Louisiana. Där bor sexåriga Hushpuppy med sin pappa. Uppe i Arktis smälter isen och Hushpuppy föreställer sig hur stora uroxar lossnar från isen där de varit infrusna och flyter söderut. Samtidigt hotar en stor storm att ödelägga Bathtub och dess invånare.

”Snowpiercer” (2013)

De sista resterna av mänskligheten har tagit sin tillflykt ombord på tåget Snowpiercer efter att ett försök att stoppa den globala uppvärmningen med geoenginering oavsiktligt skapat en ny istid. Huvudpersonen Curtis Everett är en av de fattiga passagerarna i den bakre änden av tåget som leder en revolution mot eliten som bor i tågets främre del.

DATASPEL

Cities: Skylines – Green Cities (2017)

Ett tillägg till stadsbyggarspelet Cities: Skylines. Spelarna kan nu bygga miljövänliga byggnader och ekologiska butiker, och satsa på elfordon och gröna energislag för att göra sina städer mer klimatsmarta. 

Sid Meier’s Civilization VI: Gathering Storm (2019)

Ett tillägg till strategispelet Civilization VI. Valen du gör i spelet påverkar nu även världens ekosystem. Naturliga katastrofer som översvämningar, stormar och vulkaner kan utarma eller förstöra dina distrikt, och hur du väljer att hantera detta påverkar också hur andra länder bemöter dig. Du kan exempelvis välja att satsa på ingenjörskonst för att skapa grönare teknik, samt göra upp klimatöverenskommelser med andra länder.

BRÄD- OCH ROLLSPEL

CO₂: Second Chance (2018)

Brädspel där du och de andra spelarna är chefer för stora energibolag som ska försöka möta regeringens krav på grön energi. Målet är att minska utsläpp och samtidigt möta den ökande efterfrågan på hållbar energi – och naturligtvis tjäna pengar på att göra det

Hack the planet (2018)

Rollspel som utspelar sig i en framtid där stora delar av planeten ödelagts av naturkatastrofer till följd av klimatförändringar. Spelarna spelar en grupp invånare i Shelter 1, en stad full av både giriga företag och desperata klimatflyktingar. Med hjälp av teknik och listighet måste ni försöka klara er.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.