Återbruk

Kommuner har möjlighet att gå före när det kommer till återbruk i sina byggnader. Här är några projekt som visar vägen.

Den här sidan är under konstruktion – tycker du något ska läggas till? Tipsa oss gärna genom att mejla kansliet@klimatkommunerna.se.

Malmö satsar på återbruk i all rivning

Malmö stads ambition är att jobba med återbruk i all rivning framåt. Det är en viktig del i att minska stadens klimatavtryck och bidra till stadens mål om ett klimatneutralt byggande till år 2030.

När den tidigare Svävarterminalen på Smörkajen revs för att lämna plats till utvecklingen av Nyhamnen testades gränserna för återbruk. Delar från Svävarterminalen kommer att leva vidare i nya byggnader. Byggnaden har både karaktär och ett värdefullt innehåll i form av plåt, sten och stål. Detta är råvaror som inte försämras med tiden, utan som kan få nytt liv. Läs mer här.

Återbruk av byggmaterial i Helsingborg

Återbygget – så heter boden där man kan återbruka byggmaterial i Helsingborg.

Idén är enkel, privatpersoner kan lämna sådant de vill bli av med och någon annan kan hämta det. Saker som återvinns är t.ex. fönster, dörrar, reglar, toalettstolar, takpannor och verktyg. Projektet sköts av NSR (Nordvästra Skånes Renhållnings AB).

Läs mer om Återbygget på NSRs hemsida.

Tips

Senast ändrad: 2024-04-17 9:12

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.