Klimatkommunernas oktobernyheter är här!

Klimatläget har nog aldrig tidigare fått så mycket utrymme i media som nu. Känslor av oro och maktlöshet förstärks av att ständigt påminnas om hur allvarligt läget är, men det finns också något hoppfullt i detta. Plötsligt är det mainstream att prata klimat, plötsligt är det inte radikalt att stämma in i klimataktivisternas krav om att lyssna på forskarna och agera därefter, utan bara rimligt och nödvändigt.

Ledarna för 94 världsstäder, som representerar 700 miljoner invånare, utlyste klimatnödläge när C40 hade möte i Köpenhamn häromveckan. Hundra megakändisar som backar Extinction Rebellion kallar sig hycklare för att de vill se förändring men samtidigt är fast i en bransch och värld med enormt fossilt fotavtryck och uppmanar ledarna att ta krafttag mot det fossila för att ställa om samhället.

The Guardian och TIME är en av flera stora internationella tidningar som lägger extra fokus på klimatet, bland annat i artikelserien The Polluters (där man t.ex. kan läsa om hur 20 företag står för en tredjedel av världens utsläpp) och The climate issue. Och Dagens Industri har alldeles nyligen lanserat ett hållbarhetsindex för börsbolag, som visar utsläppsintensitet utifrån olika avgränsningar (s.k. scope). Några poddtips vill vi också passa på att förmedla vidare till våra läsare: KlimatpsykologipoddenKlimatstudentpoddenP3 Dystopia och BBC Climate One. Tack till er som tipsat!

Klimatkommunernas medlemmar jobbar vidare för att accelerera omställningen på det lokala planet. Senaste nätverksträffen i Linköping visade att det lönar sig att arbeta med mobilitetsfrågor och prova på-kampanjer och att det finns konkreta exempel på hur man kan bygga in social hållbarhet och gemenskap i nya bostadsområden. Annat som vi ser fram emot i höst är konferensen Lätt för kommunerna att göra rätt (26/11) och Kvalitetsmässan (12-14/11). Läs mer här nedanför. Och – du har väl kollat in vår nya fina hemsida?

Läs mer i Klimatkommunernas oktobernyheter!

Hösthälsningar från kansliet,

Filippa och Maria

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.