Kommuners åtgärder för att minska smittspridning och stötta det lokala

Vi vet att många kommuner kämpar med att hantera läget för invånare och näringsliv, men också att det bubblar av kreativa initiativ på olika håll. Genom att göra det Klimatkommunerna gör bäst – hjälpa kommuner att dela erfarenheter och praktiska tips – vill vi gärna dra vårt strå till stacken i dessa tider. Därför samlar vi här exempel på hur kommuner har hittat lösningar för att hantera det speciella läget just nu. Lösningar riktade till lokala näringsidkare och föreningar och tips för att främja kulturupplevelser och social samvaro. Åtgärder som även kan vara användbara i det framtida klimatarbetet.

Sätt att stötta det lokala näringslivet och föreningslivet

Många kommuner tar fram stödpaket för att underlätta för lokala näringsidkare. Nedan följer ett urval av åtgärder. Gå in på respektive kommuns hemsida för att läsa hela stödpaketen.

Upplands Väsby har ett gediget åtgärdsprogram där de bland annat:

 • Ser över om kommunen kan tidigarelägga planerade kommunala investerings- eller renoveringsprojekt.
 • Förlänger betalningstider på hyror i kommunägda lokaler till 90 dagar.

Jönköpings kommun har tagit fram ett stödpaket till lokal näringsidkare inom restaurang, hotell och mindre butiker samt ideella föreningar där bland annat ges:

 • Möjlighet att på begäran senarelägga inbetalning av fakturor från de kommunala bolagen: Vätterhem, June Avfall, Junehem och Jönköpings Energi.
 • Tillåtelse att öppna uteservering omgående utan extra kostnad. Avgiften för uteservering slopas helt till och med den 1 juli (enligt beslut i kommunfullmäktige i april), därefter görs en ny bedömning.
 • Möjlighet till resursutbyte med kommunen. Detta innebär att företag i utsatta näringsverksamheter kan låta sin personal, t. ex. kockar eller servicepersonal, bidra i kommunal verksamhet under en period.

Stockholm stad meddelar sina samarbetspartners:
Vi bokar om, inte av. De bokningar som staden gjort för till exempel externa möteslokaler och konferenser avbokas inte, utan bokas om för att genomföras under hösten.

Borås Stad har bland annat följande åtgärder riktade till företag och föreningar:

 • Uteserveringar har redan kunnat öppna efter att serveringstillstånd snabbehandlats.
 • Borås energi och miljö beviljar på kunds begäran förlängt anstånd på fakturor och avgifter inom vatten och avlopp, sophantering, elnät och fjärrvärme. Borås energi och miljö förlänger på kunds begäran intervaller för hämtning av sopor och avfall
 • Du som gymnasieelev i Borås kommer från och med måndag den 30 mars att erbjudas take away-lunch via någon av de restauranger i kommunen som ansluter sig till en ny tjänst. Läs mer om tjänsten här. 

Botkyrka kommun genomför bland annat följande åtgärder som ska lätta för företag och föreningar:

 •  Alla föreningar kan under mars och april hyra kommunens idrottsanläggningar och möteslokaler gratis.
 • Företag som har kommunen eller de kommunala bolagen som hyresvärd kan ändra hyresinbetalningen från kvartalsvis till månadsvis. Det är också möjligt att få hyran på avbetalning upp till motsvarande 6 månader.
 •  Möjlighet att börja med uteserveringar redan nu. Avgiften för uteservering tas bort i mars, april och maj och betalningen för senare månader kan skjutas på framtiden. Även avgiften för utehandel tas bort samma period.

I Karlstad kommun avsätter Vård- och omsorgsnämnden 450 000 kronor som ska gå till inköp från lokala företagare för att sätta guldkant på vård- och trygghetsboenden, resurscentrum och LSS-boenden som nu är stängda för besökare för att skydda de äldre.

Växjö kommun ger till exempel lokala företag möjligheten att:

 • Om kunden begär anstånd förlänger kommunen betalningstiden på fakturor och avgifter inom vatten och avlopp, sophantering, elnät och fjärrvärme samt tillstånd och tillsyn. Det vill säga fakturor från Växjö kommun, Växjö Energi och SSAM.
 • Om kunden begär anstånd förlänger Växjöbostäder, Videum, Vöfab och Vidingehem betalningstider på hyra i lokaler för företag där de kommunala bolagen är hyresvärd.
 • På sin facebooksida meddelar kommunen att:
  Uteservering redan till helgen? 🌞😍 Ja, du läste rätt! Från och med idag kommer vi att sopa upp vinterns sand från gatorna i centrum. På så sätt blir det möjligt för uteserveringarna att öppna upp redan i slutet av veckan. Vi tar också bort vår avgift för uteservering för att företagarna ska få upp sina uteserveringar så snabbt som möjligt och få en mindre kostnad.
  🙌 Vi gör detta som en av flera punkter för att göra det lättare för våra företagare. Här kan du läsa mer om vad vi gör för att underlätta för företagarna https://bit.ly/33EjZe5 

Vellinge kommun har bland annat följande åtgärder för att dels stärka företagens likviditet, dels att frigöra tid för företagen:

 • Samverkan mellan Vellinge kommun, centrumföreningar och företagarföreningar intensifieras.
 • Vellinge kommun förlänger betalningstid för företag på fakturor och avgifter för kommunal service, såsom t.ex. vatten och avlopp, avfall, grävtillstånd, trafikanordningsplaner, tillstånd och tillsyn till den 31 augusti.
 • Eventuella obetalda fordringar kommer inte att lämnas in till inkasso.
 • Vellinge kommun förkortar sin egen betalningstid till företag och kommer skyndsamt att betala leverantörsfakturor. Till och med den 31 augusti tillämpas 20 dagars betalningstid.
 • I Vellinge kommun kommer markupplåtelse för uteserveringar att vara avgiftsfri under hela 2020.

I Mölndal Stad gick Vård- och omsorgsförvaltningen ut via Näringslivsenheten med en rekryteringsannons. De frågade företag som blivit tvungna att inte förnya kontrakt/inte ge timmar till timanställda och på några dagar fick de in 700 sökande varav 130 har erfarenhet och/eller utbildning inom området.

Linköpings kommun startar initiativet ”Linköping tillsammans” för att samla alla goda krafter för att klara den här krisen. Med hashtaggen #linköpingtillsammans kan vi alla sprida budskapet och öka medvetenheten kring hur viktigt det är att stötta lokala näringsidkare och personer i riskgrupper som behöver hjälp av andra.

Skola och utbildning

Från och med 14 april kan elever, som studerar på distans på kommunala gymnasieskolor i Örebro, beställa och hämta lunch på en av kommunens skolor. Lunchen tillagas i kommunens skolkök för att sedan kylas ner och förpackas i matlådor. Eleven hämtar lunchlådan på eftermiddagen och värmer och äter maten som lunch dagen efter.

Informationsinsatser

Östersunds kommun förbereder för ökat tryck på sophanteringen och informerar sina kommuninvånare:

”Sortera ditt avfall noga
Om du tillbringar mer tid hemma så kommer du också att få mer sopor. Kommunen hämtar dina sopor, både matavfallet och det som ska till förbränning. Tänk på att sortera ditt avfall rätt. Förpackningar och tidningar ska till återvinning. Ju bättre du sorterar desto mindre avfall går till förbränning och sopkärlet behöver inte tömmas lika ofta.

Knyt påsen
Förpacka mat och restavfall i rätt slags påse och stäng till innan du lägger det i soptunnan. På så sätt skyddar du dina sophämtare från eventuell smitta i soporna. Var särskilt noggrann om någon i hushållet är sjuk.”

Kulturupplevelser

Lunds kommun öppnar nu upp #kulturströmlund för att skapa en mötesplats för kulturutövare att samlas kring och sprida det som görs i Lund. ”Om inte Lundaborna kan komma till kulturen, får kulturen komma till Lundaborna”

Sandviken kommuns kulturhus stöttar kulturarbetare genom att livesända och meddelar på sin facebook-sida: Nu startar ett unikt projekt på Kulturcentrum Sandviken; Kulturen ska överleva! Livesänd musik och kultur som streamas live på webben varje torsdag och fredag klockan 12:00, via arbetarbladet.se. Första livesändningen sänds i morgon fredag, 27 mars!

I Sollentuna kommun håller biblioteken extraöppet för kommuninvånare i riskgrupper.

I Säffle kommun erbjuder biblioteket hemkörning till kommuninvånare i riskgrupper.

Uteaktiviteter och hemester

Sandvikens kommun informerar om naturupplevelser som funkar i alla tider: Solen skiner från en klarblå himmel så idag är det en perfekt dag för uteaktiviteter. Passa på att ta en promenad i naturen och njut av våren. För dig som vill åka längdskidor finns fortfarande konstsnöspåret 1500m i Högbo. Morgonens uppdatering av spårstatus säger att det är kanonfina spår, men kolla gärna spårstatus på www.hogbobruk.se. Även Kungsberget har öppet och erbjuder härlig vårskidåkning. Mer information finns på www.kungsberget.se 

Falköpings kommun anpassar integrationsaktiviteter: Klockan 11.00 idag torsdag och imorgon fredag träffas vi utanför biblioteket och tar en promenad tillsammans. Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och genomför aktiviteter utomhus och i mindre grupp. Så länge du är frisk och mår bra är du varmt välkommen att delta! I länken hittar du information från folkhälsomyndigheten på olika språk.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/…/information-pa-olika…/

Digitala lösningar

Helsingborg Stad använder appen Nyby som gör det möjligt för människor att kopplas samman digitalt för att hjälpa varandra.

Många möten och aktiviteter kan arrangeras på distans. Klimatkommunerna tipsar här om hur du lyckas med distansmöten.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.