Nyhetsbrev maj 2021

Sommaren närmar sig. Snart får vi njuta av de första (kanske egenodlade?) nypotatisarna och jordgubbarna. Visst längtar man?

Det senaste året har verkligen satt vår uthållighet på prov. Mycket som vi har tagit för givet, som middagar med släkt och vänner och att njuta av konserter och teatrar, har vi varit tvungna att undvika. Och nu är det många som längtar.

I Klimatkommunernas nyhetsbrev får vi en glimt av hur kommunernas verksamheter ställer om och i vissa fall en inblick i hur vardagen ter sig utan utsläpp. Och mycket av det vi brukar berätta om här i nyhetsbrevet handlar i förlängningen just om längtan – även om det ibland tar omvägar på vägen dit. Särskilt nyheterna från våra medlemskommuner, där de beskriver hur de konkret arbetar för en framtid att längta till.

Vi tror att en nyckel till att lyckas med klimatomställningen är att vi lyckas beskriva vart vi är på väg. Om man ska fortsätta resemetaforen: De flesta vet varför vi reser, men få har en klar bild av destinationen. Hur kommer vardagen vara när vi klivit ur det fossila och in i det klimatsmarta/resurseffektiva/cirkulära?

Allt fler talar om målbilden ”ett gott liv för alla inom planetens gränser”. Även om uttrycket i sig är öppet för tolkning understryker det att vi inte ska ställa om på bekostnad av välfärden. Kort sagt – vi ska ha det bra i framtiden också, bara på ett annat sätt. Det är helt avgörande att politiker på olika nivåer kan kommunicera detta budskap, och stärka det med exempel och visioner. Först då kommer de att få de röster som krävs för att få jobbet gjort. Vi behöver mycket snack och mycket verkstad!

/Filippa och Maria
Klimatkommunernas kansli

Läs nyhetsbrevet här!

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.