Extrainsatt nyhetsbrev COP26

Halva COP26 har passerat och flera av rapporteringarna från FN:s klimattoppmöte är positiva. Viktiga beslut har tagits: 40 länder har lovat att fasa ut kolet, över 100 länder ska till 2030 stoppa avskogningen och 80 länder kommer se över sina metangasutsläpp. Men, samtidigt ryter klimataktivisterna ifrån att åtgärderna inte är tillräckliga och Greta Thunberg kallar toppmötet för en greenwashingfestival. Se filmer från lördagens demostrationer i Glasgow här. Vem har rätt? Eller har båda rätt? DN:s klimatreportrar Peter Alestig och Jannike Kihlberg gör en intressant analys i den här artikeln från den 7 november.

Igår kväll var Mariestads kommun med på toppmötet och pratade om hur en liten stad kan göra mycket och dessutom på kort tid. Och visst är det just det som är kommuners roll i omställningen – att göra! Vi på Klimatkommunerna lyfter ofta att kommuner har rådighet på många områden. Som upphandlare, utbildare och arbetsgivare har kommuner stor chans att påverka och på köpet vara en förebild i den omställning som krävs.

På vår webbfika i torsdags om COP26 med Åsa Romson pratade vi om hur kommuner påverkas av besluten som tas i Glasgow. Då kom vi bland annat fram till att kommuner är närmast medborgarna och därmed bär den viktiga uppgiften att kommunicera klimatförändringar, vilka åtgärder som behövs och hur våra vanor och beteenden behöver förändras. Hela webbfikan ligger nu uppe att lyssna på i efterhand.

I detta extrainsatta nyhetsbrev bjuder vi på korta filmer där tre av Klimatkommunernas styrelseledamöter berättar om vad klimatarbetet betyder i  deras kommuner.

Bästa hälsningar,

Maria, Filippa, Erika & Julia

Läs hela nyhetsbrevet här.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.