Julstjärna i halm.

Nyhetsbrev december

Julen väntar runt hörnet, men först vill vi skicka en hälsning med ett tack för ett händelserikt år med Klimatkommunerna och lite tillbakablickar på 2022 – året då vi blev 50 medlemmar!

Vi är många, runt om i Sverige, som driver på för en snabbare klimatomställning. Ibland kan det kännas tungt och som att det går alldeles för sakta. Men ofta, när vi på kansliet har planeringsmöte eller veckoavstämning, har vi svårt att sålla i alla idéer och inspel som vi får till oss. Det är mycket imponerande att se och följa allt som händer i kommuner, regioner, företag och organisationer. Vi vill skicka ett stort och varmt tack till alla som engagerar sig för att snabba på den lokala klimatomställningen för goda idéer, kunskap och glädje under året som gått.

Under året har vi bland annat fördjupat oss i parkering och i kolsänkor. Vi startade även upp nya projekt, ett om kommunala koldioxidbudgetar med stöd från SKR (tack!) och Foodjams, där vi lär oss mer om lokalt odlade baljväxter.

2022 har vi som vanligt haft många webbinarier och webbfikor, men vi har också fått ses på riktigt – vilken grej! På årsmötet i Stockholm slog vi nog rekord i antal deltagare, och Örjan som guidade klimatvandringen genom staden fick ta i med teaterrösten. Vi besökte också årets globala klimatstad Lund, där vi pratade med ordförande för stadens egna klimatpolitiska råd, lärde oss om svalare fjärrvärme och kollade på eldrivna arbetsmaskiner.

I år tog vi även ett efterlängtat kliv och satsade på en strukturerad uppföljning av medlemmarnas utsläpp, genom ett samarbete med Sustainable Advantage. Utifrån det gemensamma verktyget har vi lärt oss mer om bl.a. växthusgasbudgetar, GHG-protokollet, vetenskapsbaserade mål och arbetsmaskiner. Och vi kan konstatera att våra medlemmar har minskat sina växthusgasutsläpp med i genomsnitt 54 procent per invånare sedan 1990!

Vi fortsätter påverka för en bättre nationell klimatpolitik och jobbar för att stötta kommuner i omställningen. Vi är glada att flera delar ur vårt förslag om ett klimatavtal mellan lokal och nationell nivå finns med i det underlag till nästa klimathandlingsplan länsstyrelsen Uppsala tagit fram. Vi blickar även tillbaka på lanseringen av vårt material Klimatkommunernas 13 uppgifter och hoppas det fortsätter inspirera många av er!

Ett stort tack även till 2030-sekretariatet för ert breda förankringsarbete, envishet och klarsynta analyser, och till Viable Cities för fortsatt utveckling av klimatkontrakten och svenska kommuners roll i EU:s mission om 100 klimatneutrala städer 2030.

Vi är i full gång med verksamhetsplaneringen för 2023 och ser fram emot allt vi ska göra tillsammans.
God jul, gott nytt år och en skön ledighet, önskar vi från Klimatkommunernas kansli

Filippa, Maria, Erika och Clara

Läs hela nyhetsbrevet här.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.