Cirkulärt byggande: Exempel från tre kommuner

Fredagen den 24 november arrangerade vi, tillsammans med Lunds kommun, ett webbinarium med fokus på cirkulärt byggande utifrån ett kommunalt perspektiv. I webbinariet delade Lunds kommun och Stockholms stad med sig av sina resulat i projektet Dramatically Reducing Embodied Carbon in Europe genom nätverket Carbon Neutral Cities Alliance. Dessutom delar Tammerfors kommun med sig av sina erfarenheter att främja cirkulärt byggande.

  • Det kommunala bolaget Lundafastigheter har med stöd av IVL utvecklat en rutin för återbruksinventeringar. Rutinen gäller för rivning av byggnader i samband med ombyggnationer och renoveringar.
  • Stockholms stad har gjort en utredning som visar klimateffekter av återbrukade byggprodukter och möbler. Utredningen var ett första steg för att kunna utvärdera etableringen av stadens nya centrum för cirkularitet.
  • Efter att Tammerfors kommun efterfrågade ett mer cirkulärt byggande i samband med markanvisningarna i området Kissanmaa accepterades 17 stycken byggprojekt. Hur gick det till, och vad är Tammerfors medskick till kommuner som vill uppmana den privata sektorn att investera mer i cirkulär ekonomi?

Webbinariet modererades av Johanna Andersson, forskare på IVL och ansvarig för utvecklingsprojekt på Centrum för cirkulärt byggande (CCBuild).

Inspelning hittar du här

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.