Nyhetsbrev maj

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Förvisso. Men det är också sant att vissa kan göra väldigt mycket mer än andra – exempelvis en regering.

När Finanspolitiska rådet häromveckan släppte sin rapport Svensk finanspolitik blev reaktionerna kraftiga. Mest kritik får regeringen för sin klimat- och arbetsmarknadspolitik, som ”saknar både ledarskap och vetenskaplig grund.” Liksom Klimatpolitiska rådet konstaterar även Finanspolitiska rådet att det saknas ”en sammanhållen och begriplig strategi för att nå såväl de svenska som EU:s klimatmål till 2030.” Rådet konstaterar att det istället har gjorts åtgärder som ökar utsläppen, och att utsläppsminskningar har skjutits på framtiden. De understryker att de ekonomiska drivkrafterna för att ställa om samhället måste bli starkare.

Vi har tidigare skrivit om det breda stöd som finns för att minska utsläppen och utveckla våra samhällen i en hållbar riktning. Kommuner och regioner kan göra mycket på egen hand, men vi  behöver hjälp att ordna med smarta styrmedel som gör det mindre lockande att köra bil korta sträckor i stan, som gör det mer lönsamt att säga ja till vindkraft och som vid behov stöttar hushåll för ökade kostnader.

Eller som Finanspolitiska rådet uttrycker det: ”Staten behöver visa ledarskap i omställningen; klimatpolitiken behöver förklaras – och försvaras”.

Tänk så mycket mer som skulle hända om regeringens käppar i hjulen byttes mot draghjälp!

Varma hälsningar,
Maria, Filippa, Kevin och Erika på Klimatkommunernas kansli

Läs hela nyhetsbrevet här.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.