Webbinarium: Hur minskar vi utsläppen genom ökad konsumtion av baljväxter?
Enligt Naturvårdsverket orsakar en svensk utsläpp på cirka 8 ton koldioxidekvivalenter på ett år, cirka 1,5 ton av dessa kommer från den mat vi köper och äter. Varje dag serveras ungefär 3 miljoner måltider inom offentlig sektor – här finns en stor möjlighet att påverka. Ett sätt är att öka andelen protein som kommer från svenskodlade baljväxter.
Under det här webbinariet kommer vi få höra om vad forskningen säger om vår konsumtion, vad branschen behöver för att kunna producera mer och vad kommuner kan göra för att främja konsumtion av svenskodlade baljväxter.
Program
Introduktion
Emma Sjölander, Klimatkommunerna
Potential för minskade utsläpp och utmaningar/möjligheter för förändrad matkultur
Sarah Säll, forskare vid Institutionen för ekonomi, SLU
Svensk produktion av torkade baljväxter för humankonsumtion och behov för att skala upp
Håkan Johnsson, VD Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter
Hur kommuner kan arbeta praktiskt för att öka konsumtionen av baljväxter
Sara Seing, kostchef Södertälje kommun
Foodjams som metod för att öka konsumtion av baljväxter i skolor
Maria Ivansson, Klimatkommunerna
Frågestund/diskussion
Tid och länk
Varmt välkomna 14 januari kl. 10-11:30. Bjud gärna in kollegor som jobbar med frågor om mat och klimat!
Skicka ett mejl till kansliet@klimatkommunerna.se om du vill att vi skickar en kalenderbokning till dig.