Klimatkommunernas tankar om skrivelsen: Ny strategi för levande och trygga städer.

Den 30 januari presenterade regeringen skrivelsen Ny strategi för levande och trygga städer, en ny inriktning för stadsutvecklingspolitiken. Detta är en uppdaterad strategi från den som presenterades i den förra regeringens skrivelse 2017 Strategi för Levande städer – politik för en hållbar stadsutveckling. Skrivelsen är inte bindande men ligger till grund för hur den framtida stadsutvecklingspolitiken ska se ut. Hur vi väljer att forma våra städer är en central punkt i klimatomställningen, därför kommenterar vi på Klimatkommunerna innehållet av skrivelsen. 

Klimatkommunerna ser positivt på stora delar av strategin, och ställer sig bakom mycket av det som lyfts fram. Vi lägger också märke till att den nya strategin i vissa delar skiljer sig från den gamla, medan den i andra delar är väldigt lik.  

Den kanske största skillnaden är att den nya strategin har ett mindre uttalat fokus på hållbarhet, något som inte minst kännetecknas av beslutet att göra om Rådet för hållbara städer till Rådet för levande städer. Den tidigare strategin hade mer uttalade hållbarhetsmål och ambitioner, mål om ökad gång, cykel och kollektivtrafikresande, samt fokus på en hållbar byggnation och planering. I den nya strategin ligger huvudfokuset på att skapa levande, trygga och robusta städer. Däremot framgår det tydligt i strategin att genom att skapa städer som är levande, trygga och robusta skapar vi samtidigt hållbara städer.  

Strategin trycker mycket på vikten av att skapa miljöer som gör det möjligt för invånarna att resa hållbart, bland annat genom att skapa en funktionsblandad bebyggelsestruktur så att så många som möjligt har tillgång till lokal service och kollektivtrafik i sitt närområde. Även aktiva transporter och trafiksäkra skolvägar lyfts fram som särskilt viktiga, vilket öppnar upp för att skapa stadsmiljöer mer tillämpade efter fotgängare och cyklisters behov. Detta är något vi på Klimatkommunerna har jobbat mycket med, och lyft fram i såväl våra projekt som våra påverkanspunkter.  

Regeringen skriver att nya trädgårdsstäder bör främjas, och har även redan tillsatt en utredning för hur detta kan bli verklighet. I skrivelsen lyfts den låga andelen nya småhus som byggs, befolkningens önskan om att bo i småhus och den omfattande grönskan som kommer med en trädgårdsstad som anledningar till att det är en viktig prioritet. Det var länge sedan vi byggde trädgårdsstäder i Sverige, om det inte görs på rätt sätt ser vi en risk för en utglesning av städerna och ett ökat bilberoende i dessa delar. Därför är det väldigt positivt att läsa vad skrivelsen menar är viktigt att inkludera i en trädgårdsstad:  

  • en blandad bebyggelse med både småhus och låga flerbostadshus 
  • tillräckligt med täthet för att kunna erbjuda kollektivtrafik, service, butiker och arbetsplatser 
  • ytor som gör det lätt att gå eller cykla till sin destination.  

Samtidigt innebär ett ökat småhusbyggande att en större andel mark behöver exploateras. Redan nu exploateras cirka 600 hektar jordbruksmark för bebyggelse varje år. För att minimera behovet av att ta jordbruksmark eller annan obebyggd mark i anspråk vill vi uppmuntra till att utforska möjligheterna att bygga trädgårdsstäder på existerande områden, t.ex. genom att förtäta villaområden, eller genom att bygga småhus i områden med höga punkthus. 

Klimatkommunerna har länge jobbat för att skapa hållbara städer, inte minst genom att verka för en ökad transporteffektivitet och aktiva resor. Vi bistår gärna i arbetet för att skapa levande och trygga städer, och har även lite medskick till vad som krävs för att uppnå detta: 

  • Inför ett mobilitetsavtal, där Sveriges kommuner kan få stöd för att satsningar inom gång, cykel och kollektivtrafik 
  • Sätt mål och strategier för att minska biltrafiken och öka andelen resor med gång, cykel och kollektivtrafik 
  • Utöka nollvisionen till att omfatta dödsfall som sker till följd av luft och ljudföroreningar. En viktig komponent i levande och trygga städer är att luften är ren och ljudvolymen behaglig. 
  • Sänk bashastigheten i tätort till 30 km/h, även detta är en förutsättning för levande och trygga städer, som också minskar utsläppen. 

Läs alla våra påverkanspunkter här

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.