Alkolås i bilpool

Fråga:

Hej kära klimatkollegor,

Vi i Linköpings kommun håller just nu på med en ny upphandling av en externt driven öppen bilpool, som kommunen alltså nyttjar till sin verksamhet under arbetstid men som är öppen för privatpersoner att boka övrig tid, samt en viss andel även under kontorstid.

Dock har frågan om alkolåsens vara eller icke-vara visat sig vara en ganska svårknäckt nöt. Då alkolåsen ju å ena sidan är en säkerhetsfunktion för att upptäcka ev riskbruk av alkohol bland de anställda samtidigt som det både är kostnadsdrivande i upphandlingen och jag tycker mig ha hört erfarenheter av att nyttjandegraden av bilpollen från privatpersoner sjunker då alkolås installerats (någon som har erfarenhet av eller källa på det?).

Med anledning av detta skulle jag väldigt gärna ta emot erfarenheter av hur ni har gjort i era kommuner när det gäller bilpooler, har ni alkolås i bilarna eller ej? Vad är bakgrunden till beslutet, oavsett vilket det är?

Tack på förhand och trevlig helg så småningom!

Linnéa Jansson
Miljöstrateg
Linköpings kommun

Vi har alkolås i bilpoolerna. Men endast interna bilpooler de är ej öppn för allmänhet. Mvh Anne Sörensson Östersunds kommun.

Vi har mött stor ovilja hos potentiella leverantörer att ha alkolås i öppna poolbilar – dvs i bilar som även kan bokas av allmänheten. Vänliga hälsningar, Helene Carlsson, Stockholm.

Ja, det har vi också upplevt och då främst utifrån att det inte är något som efterfrågas av allmänheten. Men det är intressant att höra bakgrunden till vilken väg man har gått i olika kommuner, då det ju är en tydlig målkonflikt och jag behöver kunna motivera varför eller varför inte vi skulle ställa krav på alkolås i bilpoolen. Vänliga hälsningar, Linnéa Jansson, Linköpings kommun

I växjö har vi alkolås i bilpoolsbilarna – men vår bilpool är enbart intern, inte tillgänglig för allmänheten… Henrik

Vi har krav på alkolås i kommunens bilar, även i upphandlade bilpoolslössningar. Om det är något krav leverantören vill att vi skall stryka så är det Alkolås, det hämmar privatpersonerna och andra företag att nyttja bilpoolen, enligt sunfleet. Med vänlig hälsning, Johan Seuffert, Fleet Manager, Projektledare Miljöbilar i Stockholm

Intressant att höra, har ni fått någon statistik/studie eller annat underlag som visar på denna hämning? Jag tänker eftersom det är i aktörernas eget intresse att inte ha krav på alkolås så vore det bra att kunna underbygga ett ev sådant argument med hård fakta. /Linnea, Linköping

När det gäller argument så har vi en pågående diskussion för interna fordon att alkolåsen anknyter till arbetsgivarens mål om en alkohol- och drogfri arbetsplats och detta är förstås inget som invånarna omfattas av. Vi kommer inte ha med alkolås i kommande upphandling av extern bilpool. Andreas Sävenstrand, Miljöstrateg, Kommunstyrelseförvaltningen/Samhällsutvecklingsavdelningen Örebro

 

 

Senast ändrad: 2022-05-16 12:19

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.