Energi-, miljö- och klimatkrav upphandling datorer och datatillbehör

Hej klimatkollegorna,

För tillfälle är vi en hållbarhetssamordnare kort på inköpsavdelningen och därför bad de mig om hjälp med kravställningen.

Vi letar efter energi-, miljö- och klimatkrav vid upphandling av datorer och datatillbehör.

Krav för tillverkning, drift osv, alltså hela livscykeln. Har ni något bra och användbart till mina kollegor på inköpsavdelningen?

Tack på förhand!

Med vänliga hälsningar

Peter Rydberg

Energi- och klimatstrateg, Borås stad

Svar från Eskilstuna

Hej Peter,

Titta på kravställningar inom TCO-certified. Plocka kravställningar därifrån eller sätt kravet på TCO. Ett flertal leverantörer av datorer och skärmar etc klarar kraven numera.

https://tcocertified.se/tco-certified/

Vet att Västerås stad upphandlade IT-utrustning enligt TCO certified då datorutbudet var riktigt bra (upphandling runt 2019/20). Dessutom innehåller TCO även sociala krav och krav/garanti för livslängder. Då det är tredjepartscertifiering garanterar TCO för uppföljning i snåriga leverantörskedjor och arbetar med förbättringar i arbetsmiljöer på fabriker, konfliktmineral mm.

Lycka till!

Maria Johansson
Kommunstrateg miljö
016-710 60 56
maria.johansson46@eskilstuna.se

Svar från Helsingborg

Hej Peter!

En hälsning från Elina på inköp: ”Kolla på Upphandlingsmyndighetens kriterier. De är relativt heltäckande J Det är många krav, och det blir mycket jobb med att ställa alla krav. Jag skulle välja ut de som var mest prioriterade och som kan tänkas göra störs skillnad. ”

Elin Sundqvist

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.