ETS 1

ETS (Emissions Trading Scheme) är EU:s utsläppshandelssystem. Det omfattar utsläppen från den största delen av industrin, kraft- och värmeproduktion samt flyget. Systemet fungerar på ett sätt som sätter ett årligt tak på mängden växthusgaser som industrin och energisektorn får släppa ut. Inom taket delas utsläppsrätter ut, där varje rätt motsvarar ett ton koldioxid, och företagen måste ha rättigheter för alla utsläpp de gör. Rättigheterna kan sedan köpas och säljas mellan företag, vilket skapar en marknad där minskade utsläpp har ett ekonomiskt värde. Varje år sänks utsläppstaket, vilket gradvis minskar tillgängliga rättigheter och gör utsläpp dyrare. Detta system hjälper EU att minska utsläppen och driva på klimatomställningen mot netto-noll.

Enligt Fit for 55 ska utsläppen inom EU ETS minska med 62 procent till 2030 jämfört med 2005 års nivåer. Utsläppshandelssystemet har länge varit en del av EU:s klimatstrategi, och den senaste ändringen i förordningen innebar förutom en skärpning i utsläppsminskning att den fria tilldelningen av utsläppsrätter inom vissa sektorer fasas ut till 2034. Det ställs även krav på energieffektiviseringsåtgärder och den fria tilldelningen av utsläppsrätter för luftfarten upphör helt från 2026.

Länktips

Senast ändrad: 2024-11-18 12:00

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.