Luftkvalitetsdirektivet
EU:s luftkvalitetsdirektiv infördes först 2008, och har nu reviderats i ett nytt direktiv som röstades igenom i oktober 2024. Medlemsländerna har därifrån två år på sig att införliva direktivet i nationell lagstiftning. Revideringen innefattar nya gränsvärden för luftkvalitet som ska genomföras och uppfyllas senast 2030. Dessa nya gränsvärden är mer i linje med WHO:s riktlinjer, och inkluderar både partiklar som PM10 och PM2.5, men också föroreningar som kvävedioxid och svaveldioxid.
Exempel – Hur kommer gränsvärdet för PM10 ändras:
- Dagens gränsvärden för partikelhalt (PM10) i luften: Under ett år får medelhalten av PM10 vara högst 40 mikrogram per kubikmeter luft. Medelvärdet under ett dygn får överskrida 50 mikrogram per kubikmeter högst 35 gånger på ett år.
- Gränsvärden för partikelhalt (PM10) i luften som ska uppnås senast 2030: Under ett år får medelhalten av PM10 vara högst 20 mikrogram per kubikmeter luft. Medelvärdet under ett dygn får överskrida 45 mikrogram per kubikmeter högst 18 gånger på ett år.
I dagsläget är kommuner skyldiga att kontrollera luftkvaliteten i tätorter – och kommer med all trolighet att behålla det ansvaret när de nya luftkvalitetsreglerna införlivas i svensk lagstiftning. Kommuner behöver därför se till att luftvärdena håller sig under de nya gränsvärdena.
Länktips
- Europeiska rådets sida om de nya riktlinjerna som gäller
- Frågor och svar om de nya reglerna inom direktivet
- Faktablad om det nya luftkvalitetsdirektivet och varför det behövs
- Naturvårdsverket sida om EU:s tidigare luftkvalitetsdirektiv och om den skärpta lagstiftningen inom nya direktivet
- Naturvårdsverkets vägledning om luftkvalitet i tätorter