Naturrestaureringslagen
Naturrestaureringslagen, eller EU:s förordning om restaurering av natur, är EU:s verktyg för att stärka den biologiska mångfalden och återställa degraderade ekosystem och livsmiljöer. Lagen är ett ramverk som innehåller syfte, mål, mät- och rapporteringskriterier. Detaljerna kring hur målen ska nås är dock upp till medlemsländerna. Målen i det här fallet är främst nivåer av naturrestaurering kopplat till specifika årtal:
- Till 2030 ska åtgärder som bidrar till att stärka den biologiska mångfalden och återställa degraderade ekosystem vara på plats för minst 20% av EU:s land och havsmiljöer.
- Till 2050 ska åtgärder vara på plats för alla ekosystem i behov av restaurering i EU.
Förordningen innehåller även några specifika mål kopplat till funktioner hos olika ekosystem, såsom skogliga, urbana, jordbrukliga och marina.
Förordningen trädde i kraft den 18 augusti 2024. Därifrån har medlemsländerna två år på sig att ta fram en ”nationell restaureringsplan” som visar hur man har tänkt nå upp till målen. I Sverige har Naturvårdsverket en viktig roll i det fortsatta arbetet nationellt, och har fått i uppdrag att ta fram den nationella restaureringsplanen, som ska redovisas till regeringskansliet senast den 27 februari 2026. Det är alltså ännu inte klart exakt vilken roll kommunerna kommer att ha i det hela, men med tanke på lagens omfattning kan man räkna med att kommunerna kommer att behöva jobba med frågan framöver.
Länktips