Klimatkommunernas juninyheter

Humlorna surrar utanför fönstret, en spindel kröp nyss upp på datorn och det känns att det är semester om några dagar. Men – vad det händer grejer fortfarande:

Vi är glada och stolta över att Klimatkommunerna har fått ett expertuppdrag i Miljömålsberedningen, som ska föreslå en samlad strategi för att minska klimatpåverkan från konsumtion. Maria Ivansson är en av de utvalda experterna som kommer att delta i arbetet. Vi har länge lyft vikten av ett nationellt konsumtionsmål och en strategi för att minska klimatpåverkan från konsumtionen, och det känns väldigt bra och viktigt att få möjlighet att lyfta in kommunernas perspektiv i det arbetet. Läs mer om Miljömålsberedningens uppdrag här.

I fredags deltog vi i uppstarten av regeringsuppdraget att ta fram underlag om lokal och regional klimatomställning inför den kommande klimatpolitiska handlingsplanen. Vi lyfte bland annat att kommuner behöver långsiktiga förutsättningar och mer stöd, både finansiellt och kunskapsmässigt i klimatomställningen. Läs mer i vår presentation från mötet

Idag skickar vi in vårt remissvar om införandet av Clean Vehicles Directive i svensk lag. I vårt svar fokuserar vi på framtiden för biogas Läs mer om det här nedanför.

När Formas häromdagen publicerade beslutslistan för årets eftertraktade kommunikationsutlysning var Klimatkommunerna en av de lyckliga vinnarna. I september drar vi igång projektet Foodjams – påskynda omställningen till mer lokalt producerat växtbaserat protein i skolmåltider. Vi kommer att arbeta tillsammans med forskare och kommunikatör för att hjälpa måltidsorganisationer i kommuner att väcka nyfikenhet och kreativitet och utveckla måltider eller måltidskomponenter.

Och – planeringen av höstens aktiviteter är i full gång. Bland annat är våra medlemskommuner välkomna på en digital träff om visualisering av klimatarbete den 1 september. På träffen kommer vi få höra från kommuner som använder verktygen ClimateView, Futureproofed Cities och Svalna. Den 15 september ses vi i rutan igen, denna gång gör vi ett besök på distans hos vår medlemskommun Forshaga i Värmland.

Vi är också glada att meddela att Klimatkommunernas kansli kommer att förstärkas med en person i höst – en jobbannons ligger ute nu och vi är glada att intresset är stort. Dessutom har vi en praktikant och en exjobbare på tråden… mer om det i nästa nummer!

Klimatkommunernas nyhetsbrev juni 2021 hittar du här!

/Filippa och Maria
Klimatkommunernas kansli

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.