Snart dags för COP26 i Glasgow

Den 31 oktober till den 12 november samlas beslutsfattare och förhandlingsdelegationer från världens länder i Glasgow, för FN:s nästa stora klimattoppmöte COP26. 

Vi har tagit fram en tipslista där vi samlat de bästa sidoevenemang i Green Zone, här hittar du tipslistan. Följ gärna Klimatkommunerna i sociala medier där vi kommer uppdatera extra mycket under COP26. Den 4 november ordnar vi en webbfika om COP26 med Åsa Romson, läs mer om webbfikan här. 

Här är en kort introduktion till mötet och vad som står på spel:

Vad betyder COP26?

COP står för Conference of the Parties, och  årets möte blir det 26:e i raden av FN:s klimattoppmöten.

Vad är förhoppningarna?

Det finns stora förhoppningar om vad som ska beslutas vid COP26. Här är huvudpunkterna som många menar måste komma på plats under förhandlingarna:

  • COP26 behöver säkra att världen når nettonollutsläpp till mitten av århundradet, och hålla 1,5-gradersmålet inom räckhåll. Vid mötet ska världens länder presentera sina ”Nationally determined contributions”, det vill säga hur mycket de ska minska sina koldioxidutsläpp till 2030. NDC:erna måste vara tillräckligt skarpa om vi ska kunna nå nettonollutsläpp på global nivå till 2050.
  • Det ska beslutas hur drabbade länder ska få hjälp att anpassa samhällen och naturliga habitat till effekterna av de klimatförändringar som kommer att ske trots utsläppsminskningar.
  • Rika länder och internationella finansiella institutioner måste agera på sitt löfte om att samla minst 100 miljarder dollar årligen till en klimatfond som går till utvecklingsländer. Dessutom behöver biljontals dollar från privata aktörer mobiliseras i omställningen till nettonollutsläpp.
  • Tillsammans ska länderna göra klart ”The Paris Rulebook”, det vill säga bestämma reglerna som länderna ska följa när de implementerar Parisavtalet.

Läs mer om COP26 på https://ukcop26.org/

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.