Uppdukad måltid med soppa, sallad, gratäng, smoothies.

Nyhetsbrev mars

I takt med att matpriserna stiger blir våra matval allt viktigare. Många kommunala kök har lång erfarenhet av att med en begränsad budget köpa in hållbart producerade råvaror och servera klimatsmarta måltider. Med hjälp av våra medlemmar har vi sammanställt 6 råd för hållbara måltider. Varsågoda:

  1. Sätt ambitiösa politiska mål om ekologiska inköp, om att minska matens klimatpåverkan och om att minska mängden matsvinn.
  2. Laga mer mat från grunden. Det blir roligare för de som jobbar i köken och godare för de som äter.
  3. Köp in frukt och grönt i säsong. Och välj rotfrukter och grövre grönsaker framför salladsgrönt. Att köpa svenskodlade rotfrukter och grövre grönsaker är både godare och betydligt mer näringsriktigt än växthusodlade, importerade tomater, paprika och isbergssallad.
  4. Servera mer grönt. Låt mer av proteinet i måltiderna komma från svenskodlade baljväxter.
  5. Välj kött med omsorg (bättre med lite svenskt ekologiskt naturbeteskött än mycket foderuppfött kycklingkött tex)
  6. Inkludera matgästerna och använd skolmåltiderna i undervisningen.

Läs mer i vår kunskapsbank där vi lyfter exempel på hur våra medlemmar lyckas minska matsvinnet och ser till att elever får en god, näringsrik, hållbar portion skolmat i magen varje dag.

PS. Spana in filmen från vår senaste Foodjam i Botkyrka längre ner i nyhetsbrevet.

Hälsningar,
Maria, Filippa & Erika

Läs hela mars nyhetsbrev här.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.