
Lansering av APT-paket
Nu finns Prata om klimat på APT – ett material med fakta och diskussionsfrågor. Materialet behöver inga förkunskaper utan kan användas av alla typer av kommunens verksamheter som vill lyfta klimatfrågor på sina arbetsplatsträffar.
Materialet består av fyra presentationer:
- MAT och klimat på APT
- PENDLING och klimat på APT
- EL & ENERGI och klimat på APT
- TEXTILIER och klimat på APT
Varje presentation innehåller ett kort faktaavsnitt och diskussionsfrågor. Det behövs inga förkunskaper eller förberedelser. Vi föreslår att ni tar en presentation per APT-träff i den ordning som ni önskar. Avsätt ca 15 minuter till varje tillfälle.
Webbinar: Prata om klimat på jobbet
Den 14 maj 2025 lanserades APT-paketet på webbinariet ”Prata om klimat på jobbet”. Där hölls även ett samtal med Hanna Sjölund från fackförbundet Vision, Emma Max från Våra barns klimat och Frida Hylander från Klimatpsykologerna. Inspelningen från webbinariet finns att se här.
Källor
- Ca en femtedel av vår klimatpåverkan i Sverige kommer från livsmedel. (Denna siffra varierar något från år till år, men snittet är ca 20 % SLU och Naturvårdsverket).
- En tredjedel av all mat som produceras för mänsklig konsumtion i världen slängs. (Livsmedelsverket)
- En stor del av utsläppen som orsakas av livsmedelsproduktionen sker utomlands. Det beror framför allt på att vi importerar mycket nötkött och ost som ger omfattande utsläpp, men också på import av andra livsmedel av konstgödsel och andra insatsvaror. ( SLU).
- Risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar minskar när man cyklar till och från jobbet, till och med om cykelturen är så kort som mellan 5 och 19 minuter. Störst effekt av att cykla till jobbet har medelålders män med stillasittande arbeten. Källa: Fler svenskar går eller cyklar till jobbet – Arbetsliv (prevent.se)
- Nästan en av tre i Sverige kan cykla till arbetet på 15 minuter. (SCB)
- En 30 minuters promenerad fem dagar i veckan minskar korttidssjukfrånvaron med 15 procent. (Trafikverket).
- Det som drar mest energi i ett hem är uppvärmning, följt av hushållsapparater som värmer/kyler (kyl & frys, ugn, disk- och tvättmaskin m.m.), varmvatten, belysning, och elektroniska prylar (i den ordningen). (tex Mölndal Energi)
- En rapport från 2021 visar att energieffektiviserande insatser kan bespara det svenska samhället 866 miljarder kronor fram till år 2045. (Grön logik)
- De senaste 20 åren har svenskarnas köp av textilier ökat med 30 procent. Samtidigt har kostnaden minskat. (Naturvårdsverket)
- Vi slänger i genomsnitt 7,5 kilo textilier per person och år i soporna. (Naturvårdsverket)
- Att förlänga livslängden för produkter som redan är tillverkade är det bästa ur miljö- och klimatsynpunkt. (Naturvårdsverket)