Borås

Klimatmål för det geografiska området.

Borås stad har en koldioxidbudget där ett av perspektiven är det geografiska området. Budgeteringen av den totala utsläppsmängden sker genom en uppdelning över tid där en årlig minskning på 16 % inom kommunkoncernen och i samhället ska leda till nollutsläpp runt 2040. Detta nämns också i Borås Stads Energi- och klimatstrategi. Borås Stad har även anslutit sig till Västra Götalandsregionens målsättning om att vara en fossiloberoende region år 2030.

Vi har minskat våra utsläpp inom det geografiska området med minst 40 procent sedan 1990.

Utsläppen har minskat med 48 % sedan 1990.

Utsläppen redovisas här enligt den internationella standarden för kommuner ”Common Reporting Framework” utvecklad av Global Covenant of Mayors. Alla växthusgaser omfattas. Till Scope 1 hämtas data från Nationella emissionsdatabasen SMED (CO2ekv) men utsläpp från lokal el- och fjärrvärmeproduktion tas bort. Istället beräknas i Scope 2 utsläppen från el- och fjärrvärmeanvändningen. Data till Scope 2 (el- och fjärrvärmeanvändning i MWh) hämtas från SCB Kommunala och regionala energibalanser (KRE). Elanvändningen multipliceras med emissionsfaktorn (kg CO2e/MWh) för svensk elproduktion (data från SCB). Reservation för sekretess i KRE-databasen. Emissionsfaktorer från Naturvårdsverket. Inga påslag för uppströms- eller nedströmsutsläpp.

Vi har mål om att minska klimatpåverkan från hushållens konsumtion.

Borås Stad har en gemensam avfallsplan tillsammans med Bollebyggd, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda. I Avfallsplanen återfinns följande mål kopplat till att minska klimatpåverkan från hushållens konsumtion:

1. Invånarnas förståelse om kopplingen mellan konsumtionsbeteende, avfallsmängder och miljöpåverkan ska öka.

2. Matsvinnet ska minska med 50 % per invånare jämfört med år 2021.

3. Invånarna ska ha möjlighet till enkel och tillgänglig återanvändning av produkter.

4. Andelen felsorterat i restavfallet ska minska med 50% jämfört med år 2021.

Vi jobbar för att minska klimatpåverkan från kommunens mat och måltider.

I Borås Stads kostpolicy återfinns att ”Matsvinn och klimatavtryck ska minimeras”. Senaste uppföljningen av växthusgasutsläppen från livsmedel visade att de minskade från 1,90 kg CO2e per kg livsmedel till 1,85 kg CO2e per kg livsmedel mellan åren 2021-2022. Uppföljning av växthusgasutsläpp från livsmedel skedde 2023.

Borås Stads egna måltidsorganisationer har under året arbetat med kostpersonalens kompetensutveckling av måltidsplanering, format nya arbetsmetoder samt tagit fram rutiner för att minska sitt matavfall och försöker anpassa matsedlarna för att minska klimatavtrycket.

Vi har mål om att minska klimatpåverkan från transporter.

Borås Stads Trafikprogram baseras på en målbild för färdmedelsfördelningen år 2040 som innebär att cykelresorna och resor med busstrafiken ska öka kraftigt, samtidigt som biltrafiken inte ökar.

Borås Stad har även tillsammans med Västra Götalandsregionen tagit fram en Kollektivtrafikplan för staden Borås 2035. I dokumentet anges mål om att andelen resor som sker med kollektivtrafik, gång och cykel ska vara minst 48 procent år 2030 och 52 procent år 2035, samt att andelen av de motoriserade resorna ska andelen som sker med kollektivtrafik öka.

I Borås Stads riktlinjer för resor finns också en målsättning om att andelen fossilbränslefria resor ska öka. En uppföljning visar att utsläpp av växthusgaser från kommunkoncernens tjänsteresor minskade med cirka 12 procent mellan 2022-2023.

Vi har mål om energieffektivisering och/eller minskad energianvändning.

I Borås Stad ska hela bygg- och förvaltningsprocessen kännetecknas av hållbara val. Alla Borås Stads lokaler ska vara yt- och energieffektiva och byggda i hållbara material för att kunna stå i sekel framöver, snarare än decennier. Detta innebär bland annat klimatoptimerat materialval, effektiv energianvändning i byggprocesser och ökat återbruk och återvinning av byggmaterial.

Vi samarbetar med näringslivet för att minska utsläppen.

Borås Stad har ett antal projekt tillsammans med näringslivet för att minska utsläpp. Tre projekt som gjorts i detta syfte är MoLo Hubs, GRITH och Autofreight.

Vi har samarbeten och gör satsningar för att engagera invånare.

Borås Stad har genomfört en rad olika utåtriktade aktiviteter i samarbete med andra organisationer och invånare. Bland annat har Borås Stad tillsammans med Science Park Borås, Fristadbostäder AB samt flera andra aktörer inom bygg- och fastighetsbranschen bjudit in till dialog kring hållbart byggande och arrangerat ett hackaton på samma tema för gymnasieelever och högskolestudenter.

Därtill har en rad utåtriktade evenemang arrangerats för allmänheten i samarbete med bland andra Navet Science Center och Borås Energi och Miljö AB. Några exempel är leksaksswopping, cykelservice och samtalsserien Klimatprat, ett återkommande offentligt klimatsamtal där boråsaren står i centrum och där temat på samtalet varierar.

 

Vill du veta mer om Borås klimatarbete? Kontakta Oskar Lindberg, Borås Stad.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.