Botkyrka

Klimatmål för det geografiska området.

I Botkyrkas klimatstrategi finns mål om att Botkyrka ska vara klimatneutralt senast år 2045. I målet ingår kommuninvånarnas, företag och andra verksamheters indirekta klimatutsläpp, med andra ord de utsläpp av växthusgaser som genereras av deras inköp av varor och tjänster. Utsläppen beräknas utifrån ett livscykelperspektiv. I målet ingår också de koldioxidsänkor som finns inom kommunens gränser.

Botkyrka har även mål om att vara fossilbränslefritt senast år 2030. I målet ingår att all direkt användning av fossila bränslen som olja och bensin ska upphöra i Botkyrka som geografisk plats senast till år 2030.

Vi har minskat våra utsläpp inom det geografiska området med minst 40 procent sedan 1990.

Utsläppen har minskat med 46 % sedan 1990.

Utsläppen redovisas här enligt den internationella standarden för kommuner ”Common Reporting Framework” utvecklad av Global Covenant of Mayors. Alla växthusgaser omfattas. Till Scope 1 hämtas data från Nationella emissionsdatabasen SMED (CO2ekv) men utsläpp från lokal el- och fjärrvärmeproduktion tas bort. Istället beräknas i Scope 2 utsläppen från el- och fjärrvärmeanvändningen. Data till Scope 2 (el- och fjärrvärmeanvändning i MWh) hämtas från SCB Kommunala och regionala energibalanser (KRE). Elanvändningen multipliceras med emissionsfaktorn (kg CO2e/MWh) för svensk elproduktion (data från SCB). Reservation för sekretess i KRE-databasen. Emissionsfaktorer från Naturvårdsverket. Inga påslag för uppströms- eller nedströmsutsläpp.

Vi har mål om att minska klimatpåverkan från hushållens konsumtion.

Några viktiga åtgärder som gjorts i Botkyrka för att minska klimatpåverkan från hushållens konsumtion enligt målet i Botkyrkas klimatstrategi är att erbjuda utlåning av fritidsutrustning via Fritidsbanken samt energi- och klimatrådgivning för privatpersoner.

Vi jobbar för att minska klimatpåverkan från kommunens mat och måltider.

Som en del av Botkyrkas mål att vara en klimatneutral kommunal organisation till 2025 har man minskat på klimatavtrycket från måltider genom att servera en ökad andel växtbaserade måltider.

Vi har mål om att minska klimatpåverkan från transporter.

För att nå målet om ett fossilbränslefritt Botkyrka senast år 2030 ska kommunens egna fordonsflotta kunna drivas på biogas, el och HVO. År 2023 var 60% av tankat drivmedel fossilbränslefritt.

Vi har mål om energieffektivisering och/eller minskad energianvändning.

Botkyrka har ett besparingsmål på 2% per år med 2021 som basår. Det har följts upp varje år.

Vi har mål om öka andelen förnybar energi som produceras i kommunen.

I Botkyrka ska man installera solceller (minst 250 kW/år), exklusive solfångare. År 2023 installerades 442 kW.

Vi arbetar för att minska klimatpåverkan från vår egen organisations byggande.

Alla Botkyrkas nybyggen ska byggas enligt minst Miljöbyggnad silver. För 2023 och 2024 har de haft som mål att minst en ny byggnad ska projekteras med miljöförbättrad grund, samt att minst en ny byggnad ska projekteras med trästomme. I båda fallen har byggnader uppförts som når målen.

Vi samarbetar med näringslivet för att minska utsläppen.

Tillväxt Botkyrka (ett icke-vinstdrivande samverkansinitiativ mellan näringsliv, Tillväxt Stockholm, arbetsförmedlingen och Botkyrka kommun som erbjuder lokala entreprenörer kostnadsfri tillgång till kunskap, verktyg och kontakter som som gör det lättare för företagen att växa) anordnade en tillväxtfrukost med fokus på hållbarhet och hade ett uppföljningsmöte med särskilt intresserade företag.
Fokus var hållbarhetsrapportering och man kopplades ihop med större företag som visade vilka krav man har på sina underleverantörer.

 

Vill du veta mer om Botkyrkas klimatarbete? Kontakta Jessica Nyberg, Botkyrka kommun.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.