Nynäshamn
Spetsområden
Klimatmål Hushållens konsumtion Energieffektivisering Förnybar energi Byggande Engagera invånareKlimatmål för det geografiska området.
Utgångspunkten för kommunens klimatarbete är tre övergripande växthusgasmål:
- År 2030 har utsläppen av växthusgaser i kommunen som geografiskt område minskat med 63 procent jämfört med 1990 och den kommunala organisationen är fossilbränslefri.
- År 2040 har utsläppen av växthusgaser i kommunen som geografiskt område minskat med 75 procent jämfört med 1990.
- År 2045 har Nynäshamns kommun netto-noll-utsläpp.
Målen för Nynäshamns kommun som geografiskt område har formulerats med utgångspunkt Sveriges klimatmål och avser utsläpp av växthusgaser inom kommunens gränser. Delmålen till 2030 och 2040 inkluderar inte växthusgasutsläpp som omfattas av EU:s system för handel med utsläppsrätter.
Läs mer i Nynäshamns hållbarhetsprogram.
Vi har mål om att minska klimatpåverkan från hushållens konsumtion.
Nynäshamn har som mål att år 2030 materialåtervinns 60 % av allt hushållsavfall i kommunen och den totala mängden hushållsavfall har minskat till max 370 kg per person och år genom arbete för minimering av avfall och återanvändning.
Vi har mål om energieffektivisering och/eller minskad energianvändning.
År 2030 ska den totala energianvändningen i Nynäshamns kommun ha minskat med 50 % jämfört med 2005 och kommunens omvärldsberoende ska reduceras succesivt genom en ökad lokal produktion av förnybar energi.
Energianvändningen i kommunägda lokaler ska minska i genomsnitt 4 % per år under perioden 2023–2030.
Energianvändningen i kommunägda bostäder ska minska i genomsnitt 2 % per år under perioden 2023–2030.
År 2025 ska all el och egenproducerad värme som används i kommunens lokaler och egenägda bostäder vara förnybar.
Kommunen arbetar löpande med att öka elproduktionen från sol och år 2026 ska det finnas minst 600 kW installerad effekt solenergi på kommunägda fastigheter.
Kommunen stöttar kommuninvånare såväl som lokala företagare med information och rådgivning kopplat till energieffektivisering och förnybar energi.
Vi har mål om öka andelen förnybar energi som produceras i kommunen.
Kommunen stöttar kommuninvånare såväl som lokala företagare med information och rådgivning kopplat till energieffektivisering och förnybar energi.
Vi arbetar för att minska klimatpåverkan från vår egen organisations byggande.
All nybyggnation av kommunala fastigheter ska ske enligt minst Miljöbyggnad Silver (eller motsvarande definition).
Vi har samarbeten och gör satsningar för att engagera invånare.
Energi- och klimatrådgivningen vänder sig till privatpersoner, föreningar och små och medelstora företag. Rådgivningen är ett samarbete mellan samtliga 26 kommuner i länet. Tillsammans driver de gemensamma projekt och har en gemensam webbplats och telefonrådgivning. Verksamheten finansieras med stöd av Energimyndigheten och drivs i samverkan med Energikontoret Storsthlm.
Vill du veta mer om Nynäshamns klimatarbete? Kontakta Peter Wallenberg, Nynäshamns kommun.