Jönköping
Spetsområden
Klimatmål Hushållens konsumtion Mat och måltider Transporter Energieffektivisering Förnybar energi Byggande Engagera invånareKlimatmål för det geografiska området.
Kommunkoncernen ska senast år 2030 vara fossilbränslefri avseende el, egna och upphandlade transporter, samt uppvärmning (exkl. fossil del i avfall som eldas på Torsvik). Läs mer i Jönköpings hållbarhetsprogram.
Vi har mål om att minska klimatpåverkan från hushållens konsumtion.
Viktiga åtgärder som genomförts för att minska klimatpåverkan från hushållens konsumtion är workshops/föreläsningar och utställning på bibliotek där målgruppen varit skola och externa intressenter. Kommunen har har bl.a. använt sig av Konsumtionskompassen och kortspelet Klimatkoll.
Vi jobbar för att minska klimatpåverkan från kommunens mat och måltider.
Klimatpåverkan från livsmedel som används i kommunal verksamhet ska minska. Målet är att klimatbelastningen ska vara max 1,25 kg CO2e per kg inköpt livsmedel, eller ett genomsnitt per portion på 0,5 kg CO2e (för lunch och middag).
För att värna den biologiska mångfalden på våra artrika naturbetesmarker samt vårt öppna kulturlandskap undantas kött och mjölk, som producerats på ett sätt som håller naturbeten i Sverige brukade, i beräkningen av utsläpp.
Matsvinnet i kommunen ska minska. Det gäller både kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn. Målvärdet är att det sammanlagda svinnet per serverad portion ska uppgå till max 25 gram.
Vi har mål om att minska klimatpåverkan från transporter.
Kommunkoncernen ska senast år 2030 vara fossilbränslefri avseende el, egna och upphandlade
transporter, samt uppvärmning (exkl. fossil del i avfall som eldas på Torsvik).
Vi har mål om energieffektivisering och/eller minskad energianvändning.
Kommunkoncernen ska vidta energieffektiviseringsåtgärder så att energianvändningen per kvadratmeter i egenägda fastigheter minskar med minst 20 procent från 2020 till 2030.
Vi har mål om öka andelen förnybar energi som produceras i kommunen.
Utbyggnaden av förnybara energikällor ska öka inom kommunkoncernen.
Vi arbetar för att minska klimatpåverkan från vår egen organisations byggande.
Förutsättningar för längre och smartare resursutnyttjande ska skapas genom att upprätta cirkulära processer, vid nybyggnation och underhåll.
Byggsektorn omfattas av kommunens klimatmål om 10% minskning varje år, samt halvering av utsläppen till 2030 jämfört med 2020.
Kommunen ska i dialog med byggentreprenörer arbeta för hållbart byggande i samband med exploateringsavtal, både sett till materialval, energiförbrukning, produktion och ekosystemtjänster.
Vi har samarbeten och gör satsningar för att engagera invånare.
Kommunen har haft event, föreläsningar m.m. för att engagera invånare/organisationer/föreningar. Ett exempel är en energiträff/öppet hus riktat till föreningslivet där Energibolag, berörd förvaltning, Länsstyrelse och energi- och klimatrådgivare informerat om energibesparing m.m.
Vill du veta mer om Jönköpings klimatarbete?
Kontakta Simon Klintefors, Jönköpings kommun.