Mora

Klimatmål för det geografiska området.

Mora ska vara en klimatneutral och fossiloberoende kommun senast 2045. De önskade lägena för utsläpp av växthusgaser (ton/invånare och år) är 1,7 för år 2026 och 1,5 för år 2030. Läs mer i strategi hållbara Mora.

Vi har minskat våra utsläpp inom det geografiska området med minst 40 procent sedan 1990.

Utsläppen har minskat med 55 % sedan 1990.

Utsläppen redovisas här enligt den internationella standarden för kommuner ”Common Reporting Framework” utvecklad av Global Covenant of Mayors. Alla växthusgaser omfattas. Till Scope 1 hämtas data från Nationella emissionsdatabasen SMED (CO2ekv) men utsläpp från lokal el- och fjärrvärmeproduktion tas bort. Istället beräknas i Scope 2 utsläppen från el- och fjärrvärmeanvändningen. Data till Scope 2 (el- och fjärrvärmeanvändning i MWh) hämtas från SCB Kommunala och regionala energibalanser (KRE). Elanvändningen multipliceras med emissionsfaktorn (kg CO2e/MWh) för svensk elproduktion (data från SCB). Reservation för sekretess i KRE-databasen. Emissionsfaktorer från Naturvårdsverket. Inga påslag för uppströms- eller nedströmsutsläpp.

Vi har mål om att minska klimatpåverkan från hushållens konsumtion.

Mängden avfall ska minska med 25 procent till 2030, med  2022 som referensår.

Vi jobbar för att minska klimatpåverkan från kommunens mat och måltider.

Mängden matavfall inom den kommunala organisationen ska minska till förmån för hållbart nyttjande av naturens resurser. Kostenheten samt alla skolor och förskolor arbetar aktivt med detta. Kommunen fortsätter att minska matsvinnet.

Vi har mål om att minska klimatpåverkan från transporter.

I Moras cykelstrategi finns målsättningen att minst hälften av kommunens medborgare ska använda cykeln som färdmedel en gång i veckan eller mer. Andra målsättningar inom transportområdet är:

Andel fossiloberoende fordon:

  • Önskat läge 2026: 20 %
  • Önskat läge 2030: minst 90 %

Koldioxidutsläpp tjänsteresor:

  • Önskat läge 2026: lägre än 314 ton/år
  • Önskat läge 2030: lägre än 166 ton/år

Andel fossiloberoende fordon:

  • Önskat läge 2026: 50 %
  • Önskat läge 2030: 100 %

Vi har mål om energieffektivisering och/eller minskad energianvändning.

Energieffektivisering omnämns i strategi hållbara Mora och följs upp dels inom fastighetsenheten och som energianvändning i geografiskt område.

I Moras Målbild 2030 står det att: Tack vare energieffektivisering, elektrifiering av transportsektorn, förnybar energi och energilagring minskar behovet av de fossila energikällorna i snabb takt och Mora är en klimatneutral och fossiloberoende kommun senast 2045.

Exempel på insatsområden från utvecklingsområde 9:

  • Kvalitetssäkra fortsatt energieffektivisering i kommunala lokaler och anläggningar.
  • Vid om- och nybyggnation:
    • Ställa höga krav på energieffektivitet. Utforma kontrakt så att både
      entreprenör och beställare stimuleras att nå ett förpliktigande mål.
    • Alltid utreda möjlighet till förnybar energi.
    • Alltid applicera livscykelanalyser vid val av teknik.

Vi har mål om öka andelen förnybar energi som produceras i kommunen.

I Moras Målbild 2030 står det att: Tack vare energieffektivisering, elektrifiering av transportsektorn, förnybar energi och energilagring minskar behovet av de fossila energikällorna i snabb takt och Mora är en klimatneutral och fossiloberoende kommun senast 2045.

Vi arbetar för att minska klimatpåverkan från vår egen organisations byggande.

Mängden avfall ska minska med 25 procent till 2030, med referensår 2022.

Åtgärdsområde: Utveckla hantering avseende återbrukande och förebyggande av bygg- och rivningsavfall i byggprojekt.

Vi samarbetar med näringslivet för att minska utsläppen.

Kommunen har tillsammans med IUC Dalarna och ett antal värmlandskommuner varit med i ett projekt för att initiera industriell och urban symbios i kommuner. Projektet drevs av Paper Province, Chalmers och LiU.

Vi har samarbeten och gör satsningar för att engagera invånare.

Mora kommun har regelbunden dialog med byinvånare, byalag och föreningar för att inspirera och stimulera det lokala engagemanget. De för även regelbunden dialog med byinvånare efter en modell de kallar ”landsbygdsutvecklingsforum”.

Kommunen arbetar för att stärka servicen på landsbygden genom utpekade serviceorter. Organisationer och föreningar som har en idé för att berika och utveckla landsbygden kan även starta ett utvecklingsprojekt.

 

Vill du veta mer om Mora kommuns klimatarbete?
Kontakta Maria Carlsson, Mora kommun.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.