Kalmar
Spetsområden
1. Ny - Klimatmål 2. Utsläppsminskning 3. Ny - Hushållens konsumtion 4. Ny - Mat och måltider 5. Ny - Transporter 6. Ny - Energieffektivisering 7. Ny - Förnybar energi 8. Ny - Byggande 9. Ny - Näringsliv 99. Ny - Engagera invånareKlimatmål för det geografiska området.
Kalmar har som mål att bli en fossilbränslefri och klimatneutral kommun år 2030.
Ett klimatneutralt Kalmar innebär att utsläppen i Kalmar kommuns geografiska område ska minska med 85 procent jämfört med 1990 års utsläpp samt med max 15 procent genom kompensatoriska åtgärder som binder koldioxid i mark, vatten och biomassa.
Vi har minskat våra utsläpp inom det geografiska området med minst 40 procent sedan 1990.
Utsläppen har minskat med 51 % sedan 1990.
Utsläppen redovisas här enligt den internationella standarden för kommuner ”Common Reporting Framework” utvecklad av Global Covenant of Mayors. Alla växthusgaser omfattas. Till Scope 1 hämtas data från Nationella emissionsdatabasen SMED (CO2ekv) men utsläpp från lokal el- och fjärrvärmeproduktion tas bort. Istället beräknas i Scope 2 utsläppen från el- och fjärrvärmeanvändningen. Data till Scope 2 (el- och fjärrvärmeanvändning i MWh) hämtas från SCB Kommunala och regionala energibalanser (KRE). Elanvändningen multipliceras med emissionsfaktorn (kg CO2e/MWh) för svensk elproduktion (data från SCB). Reservation för sekretess i KRE-databasen. Emissionsfaktorer från Naturvårdsverket. Inga påslag för uppströms- eller nedströmsutsläpp.
Vi har mål om att minska klimatpåverkan från hushållens konsumtion.
Visionen är att Kalmar inte skall ha några nettoutsläpp av växthusgaser 2030. Det innebär en utsläppsminskning med 85 procent i förhållande till 1990 års nivå. De kvarvarande utsläppen ned till noll skall kompenseras med olika åtgärder som fångar in och binder växthusgaser. Målen för Klimatneutrala Kalmar 2030 gäller hela det geografiska området Kalmar kommun, och inkluderar konsumtionsbaserade utsläpp.
Vi jobbar för att minska klimatpåverkan från kommunens mat och måltider.
Bibehållen hög nivå av närproducerad och ekologisk mat. Mål 2024: 85%
Andel ekologiska livsmedel. Mål 2024: 30 %.
Vi har mål om att minska klimatpåverkan från transporter.
Kalmar har mål om att andelen resor med gång, cykel och kollektivtrafik ska utgöra minst 60 procent av den totala andelen resor senast år 2035.
Vi har mål om energieffektivisering och/eller minskad energianvändning.
Kalmar har haft mål om att energianvändningen i koncernen ska minska med 10 procent från 2018 till 2022.
Vid nybyggnation ställs krav på 25 procent lägre energianvändning än i Boverkets byggregler. (Nämndmål Serviceförvaltningen.)
Det uppnådda delmålet finns i den handlingsplan som fortfarande gäller. Byggnationsriktlinjen finns i interna strategidokument som används vid projektering/upphandling av byggnation.
Vi har mål om öka andelen förnybar energi som produceras i kommunen.
Kalmar har mål om att vara en fossilbränslefri och klimatneutral kommun 2030.
De ska verka för att biogasproduktionen i kommunen ska öka.
Kalmar Energis mål är att ha 100 procent tillgänglighet på anläggning Moskogen under driftsäsongen, likaså turbinen. Det innebär i sig att målet är att under driftsäsongen ha 100 procent förnybar produktion av energi.
Vi arbetar för att minska klimatpåverkan från vår egen organisations byggande.
Vid nybyggnation ställs krav på 25 % lägre energianvändning än i Boverkets byggregler. (Nämndmål Serviceförvaltningen.)
Vi samarbetar med näringslivet för att minska utsläppen.
Inom ramen för Klimatneutrala Kalmar har kommunen under 2024 lanserat ”Lokalt klimatkontrakt” med avsikt att kroka arm med företag som också vill bidra till ett klimatneutralt Kalmar.
Som företag kan man gå med i samarbetet från olika nivåer, både som nybörjare och som avancerad klimataktör. Poängen är att åstadkomma mer i kraften av många.
Företaget ska följa processen: vilja ta ansvar för verksamhetens klimatpåverkan, lära mer om hur verksamheter påverkar klimatet, göra insatser för minskade utsläpp, dela erfarenheter, både bra erfarenheter och misslyckanden, med andra samt mäta effekt av genomförda insatser.
Kommunen har haft två signeringar hittills med totalt 17 företag. De finns i helt olika branscher och skiljer sig också i storlek från en-persons-företag till stora koncerner.
Vi har samarbeten och gör satsningar för att engagera invånare.
Inom ramen för Klimatneutrala Kalmar finns ett projektkonsortium med Linnéuniversitetet, RISE, Energikontor Syd och IUC som ett sätt att bygga nätverk och kraftsamla kring klimatomställningen.
Inom Fritidsbanken erbjuds lånemöjligheter för fritidsartiklar kostnadsfritt. Verksamheten är mycket populär och växer i antal prylar som lånas ut och i antal användare.
TaGe är vad kommunen kallar sin containerlösning för återbruk. Ta det du behöver, ge det du inte behöver men som håller för vidare användning. Allt sker i en (återbrukad) container som kommer flytta runt och placeras nära bostadsområden eller andra tillgängliga platser.
Vill du veta mer om Kalmars klimatarbete? Kontakta Elvira Laneborg, Kalmar kommun