Sandviken

Klimatmål för det geografiska området.

I Sandviken har man formulerat sig så här: Vi tar ansvar för klimatet, värnar vår planet och arbetar för att vara klimatneutrala år 2030. Det gör vi genom att bland annat minska utsläpp av växthusgaser och jobba cirkulärt, vi återanvänder och återvinner klimatsmart. Det är väsentligt att alla är med och bidrar till klimatomställningen för att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle.

En ny klimat- och energiplan är under utarbetande och planeras beslutas i kommunfullmäktige i februari 2025.

Vi jobbar för att minska klimatpåverkan från kommunens mat och måltider.

Sandviken har följande målsättningar för förskolan, grundskolan och gymnasiet:

  • Serveringssvinnet ska minska med 15% från år 2021 till 2025. Målvärde: 19,5g/portion (utgångsvärde för 2020 är 23 g/portion).
  • Tallrikssvinnet ska minska med 10% från år 2021 till 2025. Målvärde: 17,1 g/portion (utgångsvärde för 2020 är 19 g/portion).
  • Kökssvinnet ska minska med 15% från år 2021 till 2025. Kökssvinnet mäts på Tunaköket, Sandvikens produktionskök.

Läs mer i Sandvikens kretsloppsplan.

Vi har mål om att minska klimatpåverkan från transporter.

Kommunens fordon drivs till största del med förnybart bränsle. Det har varit möjligt via upphandling av tjänstefordon och ett nötande av drivna, engagerade, fordonsansvariga på kommunens Servicekontor som ansvarar för inköp av fordon. Det är även kopplat till kommunens engagemang i vätgasutvecklingen för transportsektorn.

Vi har mål om öka andelen förnybar energi som produceras i kommunen.

Målet att minska utsläppen av CO2e från en nivå på ca 50 000 – 60 000 ton vid egen fjärrvärmeproduktion till nära noll genom sammankoppling av fjärrvärme med Gävle.

Vi samarbetar med näringslivet för att minska utsläppen.

Kommunen står inför ett gediget klimatarbete utifrån den kommande klimat- och energiplanen. I arbetet med att ta fram planen har ett arbete genomförts tillsammans med näringslivet för att identifiera näringslivets behov och önskemål, detta som ett underlag till klimat- och energiplanens förslag till åtgärder.

Kommunen samarbetar även med näringslivet genom Nätverket Hållbart Företagande som riktar sig till små och medelstora företag i kommunen. Nätverket är under uppbyggnad sedan ett par år tillbaka och har tills nyligen endast omfattat Sandvikens kommun. Nu sker det även i samarbete med Gävle kommun och ska med tiden också omfatta alla kommuner i Gästrikland. Inom nätverket ryms seminarier, föreläsningar, inspiration samt stöd via Energi- och klimatrådgivningen.

Vi har samarbeten och gör satsningar för att engagera invånare.

Generellt finns ett pågående samarbete mellan kommuner och region Gävleborg/Länsstyrelse i olika nätverk, exempelvis nätverket Miljöforum för miljöstrateger. De deltar även i olika arbetsgrupper, t.ex. om kretsloppsarbete där man bl.a. genomfört ett välbesökt seminarium om Hållbar turism där Sandviken var aktiva i arrangemanget.

 

Vill du veta mer om Sandvikens klimatarbete?
Kontakta Johan Axell, Sandvikens kommun.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.