Värmdö

Klimatmål för det geografiska området.

År 2045 ska Värmdö kommun inte bidra med några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Läs mer i Vämdös miljö- och klimatplan.

Vi har minskat våra utsläpp inom det geografiska området med minst 40 procent sedan 1990.

Utsläppen har minskat med 50 % sedan 1990.

Utsläppen redovisas här enligt den internationella standarden för kommuner ”Common Reporting Framework” utvecklad av Global Covenant of Mayors. Alla växthusgaser omfattas. Till Scope 1 hämtas data från Nationella emissionsdatabasen SMED (CO2ekv) men utsläpp från lokal el- och fjärrvärmeproduktion tas bort. Istället beräknas i Scope 2 utsläppen från el- och fjärrvärmeanvändningen. Data till Scope 2 (el- och fjärrvärmeanvändning i MWh) hämtas från SCB Kommunala och regionala energibalanser (KRE). Elanvändningen multipliceras med emissionsfaktorn (kg CO2e/MWh) för svensk elproduktion (data från SCB). Reservation för sekretess i KRE-databasen. Emissionsfaktorer från Naturvårdsverket. Inga påslag för uppströms- eller nedströmsutsläpp.

Vi jobbar för att minska klimatpåverkan från kommunens mat och måltider.

Kommunen har mål om att klimatpåverkan från livsmedel inom kommunal verksamhet minskar till 1,42 kg CO2/kg livsmedel till 2027. Läs mer i Värmdö kommuns mål och budget.

2023 låg klimatpåverkan på 1,66 kg CO2e/kg livsmedel. Detta var något högre än 2022, men den totala klimatpåverkan från de inköpta livsmedlen i kommunen minskade från 1,4 ton CO2e 2022 till 1,1 ton CO2e under 2023 på grund av att det totala antal kilo inköpta livsmedel minskade.

Under 2023 hölls 4 utbildningstillfällen för kökspersonal.

Vi har mål om att minska klimatpåverkan från transporter.

År 2030 ska utsläppen från transporter ha minskat med 70 procent jämfört med 2010
genom ett aktivt arbete för en fossiloberoende fordonsflotta.

2023 uppgick utsläppen från egna fordon och maskiner till 161 ton CO2e, en avsevärd minskning jämfört med 307 ton CO2e 2022. Exempel på åtgärder: Byte till HVO100 i dieselfordon och arbetsmaskiner, optimering av körning, utbyte till elbilar.

Vi har mål om energieffektivisering och/eller minskad energianvändning.

Mål: Minskad energiförbrukning (kWh/m2) i kommunens egna fastigheter med 5 % årligen (se mål och budget).

Resultat: Minskning: 158 kWh/m2 uppmättes 2023 jämfört med 165 kWh/m2 under 2022.

Åtgärder: Optimering av styrsystemen för värme och ventilation har gjort att drifttider och effektkurvor har effektiviserats, vilket fortsatt bidragit till att minska drifttimmarna. Arbete med att ersätta och komplettera gamla ventilationsaggregat med dålig återvinning till nya med roterande värmeväxlare. Tätning av dörrar och fönster. Äldre armaturer, både i fastigheterna och i gatubelysningen, byts fortlöpande ut mot LED-armaturer.

Vi har mål om öka andelen förnybar energi som produceras i kommunen.

Mål: Produktion av solel installerad på kommunens fastigheter 420 MWh/år till år 2027 (se mål och budget).

Totalt ökade produktionen av solel under 2023 till 245 MWh jämfört med 205 MWh för 2022. En ny solcellsanläggning installerades på Ekobackens ÅVC under 2023 och kommunen har därmed totalt 7 installerade solcellsanläggningar.

Vi arbetar för att minska klimatpåverkan från vår egen organisations byggande.

Från 2025 skall 50 % av all nybyggnation vara träbaserad och inkludera någon form av redovisning av klimatpåverkan. Läs mer i Värmdö kommuns strategiska plan för träbyggnader.

Vi samarbetar med näringslivet för att minska utsläppen.

Samverkan med näringslivet startade våren 2024. Två dialogmöten har hållits om klimatfrågan.
Kommunen har skickat in en ansökan till Viable Cities och en partner i projektkonsortiet är Gustavsbergs porslinsfabrik.

Genom energi- och klimatrådgivningen har ett hotellnätverk för klimatet skapats i Nacka kommun och Värmdö kommun. De vill skapa en plattform där alla som erbjuder logi i någon form i Nacka och Värmdö kommun både kan inspirera andra och själva få tips och råd i klimatfrågor. Allt för att minska klimatpåverkan och göra bra val för miljön. Än så länge har ett 10-tal hotell/konferensanläggningar anmält sig. Den första träffen i september handlade om vattenförbrukning och den andra träffen i oktober kommer handla om matsvinn.

Vi har samarbeten och gör satsningar för att engagera invånare.

Kommunen har dialog med bostadsrättsföreningar inom energiområdet.

 

Vill du veta mer om Värmdös klimatarbete?
Kontakta Elisabeth Folkunger, Värmdö kommun. 

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.