Helsingborg
Spetsområden
Klimatmål Utsläppsminskning Hushållens konsumtion Mat och måltider Transporter Energieffektivisering Förnybar energi Byggande Näringsliv Engagera invånareKlimatmål för det geografiska området.
Helsingborg ska inte ha några nettoutsläpp till atmosfären senast år 2030. Målet omfattar både de direkta utsläppen som sker inom det geografiska området Helsingborg, från exempelvis bilar och industrier (scope 1), och de indirekta utsläppen från användningen av el och fjärrvärme i Helsingborg, (scope 2). Målet innebär att de totala utsläppen av växthusgaser inom scope 1 och scope 2 ska minska med minst 85 procent till 2030 jämfört med 1990. För att nå målet om klimatneutralitet till 2030 tillåts kolsänkor kompensera för resterande utsläpp.
Målet om klimatneutralitet är politiskt beslutat genom deltagande i Viable Cities Klimatneutrala städer 2030.
Målet finns också definierat i remissversionen för Helsingborgs nya klimat- och energiplan som ska beslutas i december 2024
Vi har minskat våra utsläpp inom det geografiska området med minst 40 procent sedan 1990.
Utsläppen har minskat med 60 % sedan 1990.
Utsläppen redovisas här enligt den internationella standarden för kommuner ”Common Reporting Framework” utvecklad av Global Covenant of Mayors. Alla växthusgaser omfattas. Till Scope 1 hämtas data från Nationella emissionsdatabasen SMED (CO2ekv) men utsläpp från lokal el- och fjärrvärmeproduktion tas bort. Istället beräknas i Scope 2 utsläppen från el- och fjärrvärmeanvändningen. Data till Scope 2 (el- och fjärrvärmeanvändning i MWh) hämtas från SCB Kommunala och regionala energibalanser (KRE). Elanvändningen multipliceras med emissionsfaktorn (kg CO2e/MWh) för svensk elproduktion (data från SCB). Reservation för sekretess i KRE-databasen. Emissionsfaktorer från Naturvårdsverket. Inga påslag för uppströms- eller nedströmsutsläpp.
Vi har mål om att minska klimatpåverkan från hushållens konsumtion.
Helsingborg har tagit fram ett förslag till ny klimat- och energiplan som har varit ute på remiss och som ska beslutas i kommunfullmäktige i december 2024. Därför redovisas här målen från både den befintliga klimat- och energiplanen och från remissversionen av den nya planen.
Enligt målen i Helsingborgs befintliga klimat- och energiplan ska de totala konsumtionsbaserade utsläppen av växthusgaser ha minskat till en hållbar nivå på 1-2 ton per invånare och år senast 2045.
Enligt målen i remissversionen av den nya klimat- och energiplanen ska Helsingborgs konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser minska från 10 ton koldioxidekvivalenter per invånare och år till max 6,5 ton senast år 2030.
Vi jobbar för att minska klimatpåverkan från kommunens mat och måltider.
Enligt målen i Helsingborgs befintliga klimat- och energiplan ska klimatpåverkan från konsumtion av livsmedel för Helsingborg har minskat till 1 ton CO2- ekvivalenter per invånare och år, till 2035. Klimatpåverkan från konsumtion av livsmedel i koncernen ska halverats under perioden 2018 till 2024.
Enligt målen i remissversionen av den nya klimat- och energiplanen ska de måltider som serveras inom Helsingborgs stad ha ett klimatavtryck med ett genomsnittsvärde på 0,5 kg koldioxidekvivalenter per måltid (lunch eller middag).
Vi har mål om att minska klimatpåverkan från transporter.
Enligt målen i Helsingborgs befintliga klimat- och energiplan ska koldioxidutsläppen från vägtrafik ha minskat med 80 procent till 2030, jämfört med 2010. Andelen hållbara resor inom Helsingborg ska även ha ökat enligt Region Skånes färdmedelsfördelning.
Enligt målen i remissversionen av den nya klimat- och energiplanen ska de fossila utsläppen från transporter och resor ha minskat med 85 procent till 2030, jämfört med 1990. 50 procent av lätta fordon (upp till 3,5 ton) och 30 procent av tunga fordon13 (över 3,5 ton) ska vara elektrifierade år 2030. Den publika installerade laddeffekten för lätta fordon ska uppgå till minst 41 MW14 och för tunga fordon till minst 19 MW15 år 2030. 90 procent av antalet resor i Helsingborgs centralort ska ske fossilbränslefritt år 2030. Andelen resor med gång, cykel och kollektivtrafik ska öka under planperioden 2025–2030.
Vi har mål om energieffektivisering och/eller minskad energianvändning.
Enligt målen i Helsingborgs befintliga klimat- och energiplan ska energianvändningen vara 50 procent mer effektiv år 2030, jämfört med 2005. Målet uttrycks i termer av tillförd energi (total energitillförsel) i relation till bruttonationalprodukten (BNP). Primärenergianvändningen för el och uppvärmning ska ha minskat med 30 procent till 2035 (16,5 MWh/invånare och år 2016).
Enligt målen i remissversionen av den nya klimat- och energiplanen ska elanvändningen inom bostäder, service, lokaler och industri ha minskat och/eller effektiviserats med minst 11 procent till 2030 jämfört med år 2020.
Vi har mål om öka andelen förnybar energi som produceras i kommunen.
Enligt målen i Helsingborgs befintliga klimat- och energiplan ska lokal produktion av solel motsvara 10 procent av elbehovet 2035 (0,3 procent 2016). Avsättningen av lokalt producerad biogas ska ha ökat med 15 procent till 2024 (7140 ton 2016).
Enligt målen i remissversionen av den nya klimat- och energiplanen ska självförsörjningsgraden av eleffekt under årets alla timmar ha ökat. Tillförseln av lokalt producerad biogas i Helsingborg ska ha ökat med 50 procent under planperioden, genom rötning av outnyttjad biomassa.
Vi arbetar för att minska klimatpåverkan från vår egen organisations byggande.
I Helsingborg har man arbetat för att minska energi-, klimat- och resursanvändning vid byggskedet av egna fastigheter, vid rivning samt i byggmaterial.
Enligt målen i remissversionen av den nya klimat- och energiplanen ska klimatpåverkan kopplat till bygg minska med 50 procent (jämfört med Boverkets föreslagna gränsvärden för 2025). Klimatpåverkan kopplat till anläggning ska ha minskat med 50 procent (jämfört med Trafikverkets basår 2015).
Vi samarbetar med näringslivet för att minska utsläppen.
Genom Helsingborgsdeklarationen och klimatavtal för Helsingborg samlas aktörer som står bakom Helsingborgs klimatambitioner och som vill bidra genom att minska utsläppen inom sina egna verksamheter.
Helsingborgsdeklarationen är en satsning som innebär att staden tillsammans med aktörer från hela logistikkedjan tar sikte på att Helsingborgsregionen ska bli Europas mest snabbrörliga och hållbara logistiknav.
Klimatavtal för Helsingborg är ett ömsesidigt avtal där staden åtar sig att erbjuda nätverksträffar med syftet att möjliggöra erfarenhetsutbyte och öka kapacitet till omställning hos de som signerat. 107 stycken företag och föreningar har signerat klimatavtalet (maj 2024) och 55 företag har signerat Helsingborgsdeklarationen (januari 2024).
Vi har samarbeten och gör satsningar för att engagera invånare.
Organisationer är precis som företag välkomna att signera och ta del i aktiviteter som arrangeras inom Klimatavtal Helsingborg.
En miljon kronor finns att söka från Klimatfonden för att genomföra projekt som bidrar till att Helsingborg når målet om klimatneutralitet. Ideella föreningar och privatpersoner över 18 år kan ansöka om pengar. Sökande kan som mest få 100 000 kronor till sitt projekt. (Anställda i Helsingborgs stad får inte söka medel från fonden.)
WWF och Helsingborgarnas klimatavtal är partners i Helsingborgs senaste ansökan till Viable Cities för att samarbeta kring medborgarinvolvering i omställningen till ett klimatneutralt Helsingborg.
Vill du veta mer om Helsingborgs klimatarbete?
Kontakta Elin Sundqvist, Helsingborgs Stad.