Huddinge

Under programperioden (2022-2025) ska de geografiska växthusgasutsläppen
minska med 25% jämfört med 2019. Huddinge har även mål om klimatneutralitet till 2040.

Vi har minskat våra utsläpp inom det geografiska området med minst 40 procent sedan 1990.

Utsläppen har minskat med 63 % sedan 1990.

Utsläppen redovisas här enligt den internationella standarden för kommuner ”Common Reporting Framework” utvecklad av Global Covenant of Mayors. Alla växthusgaser omfattas. Till Scope 1 hämtas data från Nationella emissionsdatabasen SMED (CO2ekv) men utsläpp från lokal el- och fjärrvärmeproduktion tas bort. Istället beräknas i Scope 2 utsläppen från el- och fjärrvärmeanvändningen. Data till Scope 2 (el- och fjärrvärmeanvändning i MWh) hämtas från SCB Kommunala och regionala energibalanser (KRE). Elanvändningen multipliceras med emissionsfaktorn (kg CO2e/MWh) för svensk elproduktion (data från SCB). Reservation för sekretess i KRE-databasen. Emissionsfaktorer från Naturvårdsverket. Inga påslag för uppströms- eller nedströmsutsläpp.

Vi har mål om att minska klimatpåverkan från hushållens konsumtion.

Huddinge har som mål att kommunen och dess helägda fastighetsbolag ska arbeta med att informera och engagera invånare och verksamma i syfte att minska sin miljö- och klimatpåverkan (indikator: Koldioxidutsläpp per invånare. Mäts årligen baserat på nationella data (ton/inv)).

Deras avfallsplan har mål om minskade mängder insamlat avfall, vilket hänger ihop med hushållens konsumtion och således klimatpåverkan.

Vi jobbar för att minska klimatpåverkan från kommunens mat och måltider.

Måltidsplaneringen ska göras utifrån ambitionen att minska livsmedlens miljö- och klimatpåverkan.

Andelen ekologiska livsmedel ska vara hög i de kommunala verksamheterna.

Inköpt mängd kött och charkprodukter av nöt- och fläskkött ska vara balanserad i förhållande till den totala inköpsmängden livsmedel.

Verksamheterna ska aktivt arbeta med att minska matsvinnet.

Det ska erbjudas vegetariska alternativ i kommunens verksamheter.

Läs mer i Huddinges måltidspolicy.

Vi har mål om att minska klimatpåverkan från transporter.

Kommunen och dess helägda fastighetsbolag ska minska växthusgasutsläppen från transporter.

Viktiga åtgärder har varit att:

  • Sträva efter att bygga i kollektivtrafiknära lägen.
  • Arbeta med deras egna transporter som de har full rådighet över, exempelvis fossiloberoende fordonsflotta, åtgärdsplan för minskade utsläpp kopplat till tjänsteresor och arbetspendling, ställa krav på fossilfritt drivmedel i upphandlingar.
  • Planera för publik laddinfrastruktur.
  • Anta ett Mobilitets- och parkeringsprogram för området Flemingsberg.

Vi har mål om energieffektivisering och/eller minskad energianvändning.

Kommunen och dess helägda fastighetsbolags energieffektivisering och produktion av förnybar energi bidrar till minskade växthusgasutsläpp.

Vi har mål om öka andelen förnybar energi som produceras i kommunen.

Den samlade effekten av solceller i fastighetsbeståndet som ägs av Huddinge Samhällsfastigheter AB mäts årligen och nuvärdet är 0,6 MW (målvärde 2 MW).

Vi arbetar för att minska klimatpåverkan från vår egen organisations byggande.

Kommunen och dess helägda fastighetsbolag ska minska klimatpåverkan från egna entreprenader och byggnadsprojekt samt verka för detta hos privata aktörer.

Kommunens och dess helägda bolags ny- och ombyggnadsprojekt bidrar till minskade avfallsmängder genom återbruk samt till minskade nivåer av skadliga ämnen i varor och kemiska produkter samt verka för detta hos privata aktörer.

Vi samarbetar med näringslivet för att minska utsläppen.

Kommunen deltar i ett projekt som projektleds av Coompanion Stockholm, med Södertörns högskola, Stockholms Business Region/Stockholm Stad och Huddinge kommun som projektdeltagare. Projektet benämns som Cirkulär transformation och strävar efter att ge små och medelstora företag i Stockholmsregionen verktyg och kunskaper för att integrera cirkulära processer i deras verksamheter. Projektet ska utvärdera, testa och introducera nya cirkulära processer hos 15-24 små och medelstora företag inom bygg-/livsmedel-/angränsade sektorer i Stockholmsregionen, med fokus på Huddinge och Stockholm. Projektet pågår mellan 2024-08 till 2027-08.

Vi har samarbeten och gör satsningar för att engagera invånare.

Huddinge engagerar invånare genom energi- och klimatrådgivning samt projektet Coompanion.

 

Vill du veta mer om Huddinges klimatarbete?
Kontakta Anette Olovborn, Huddinge kommun.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.