
Växjö
Spetsområden
Klimatmål Utsläppsminskning Hushållens konsumtion Mat och måltider Transporter Energieffektivisering Förnybar energi Byggande Näringsliv Engagera invånareKlimatmål för det geografiska området.
Växjö ska vara fossilbränslefritt år 2030.
Läs mer i Växjös hållbarhetsprogram.
Vi har minskat våra utsläpp inom det geografiska området med minst 40 procent sedan 1990.
Utsläppen har minskat med 52 % sedan 1990.
Utsläppen redovisas här enligt den internationella standarden för kommuner ”Common Reporting Framework” utvecklad av Global Covenant of Mayors. Alla växthusgaser omfattas.
Till Scope 1 hämtas data från Nationella emissionsdatabasen SMED (CO2ekv) men utsläpp från lokal el- och fjärrvärmeproduktion tas bort. Istället beräknas i Scope 2 utsläppen från el- och fjärrvärmeanvändningen. Data till Scope 2 (el- och fjärrvärmeanvändning i MWh) hämtas från SCB Kommunala och regionala energibalanser (KRE).
Elanvändningen multipliceras med emissionsfaktorn (kg CO2e/MWh) för svensk elproduktion (data från SCB). Reservation för sekretess i KRE-databasen. Emissionsfaktorer från Naturvårdsverket. Inga påslag för uppströms- eller nedströmsutsläpp.
Vi har mål om att minska klimatpåverkan från hushållens konsumtion.
Målbilden från Hållbarhetsprogrammet: ”Vårt samhälle är utformat så att alla kan bo, leva och verka med så låg påverkan på miljön och klimatet som möjligt” samt Klimatkontraktets ”Klimatneutrala Växjö 2030” kan bedömas omfatta konsumtionsbaserade utsläpp.
Enligt Stockholm Environmental Institute var hushållens konsumtion i Växjö 6,12 ton år 2019.
Vi jobbar för att minska klimatpåverkan från kommunens mat och måltider.
Kommunen har ett strategiskt arbete i syfte att minska matens klimatpåverkan både genom att anpassa menyer, erbjuda flera alternativ för att möjliggöra för matgäster att göra aktiva val, klimatmärkning i våra serveringar på skolorna är på gång och kommunen mäter måluppfyllelse genom att följa koldioxidekvivalenterna per kilo livsmedel. I Mat- och måltidsplanen finns insatsområdet ”Minska matens klimatpåverkan”.
1,61 kg CO2-ekv/kg livsmedel uppmättes vid delåret 2024. Att jämföra med 1,77 kg år 2023
Läs mer i Växjös mat- och måltidsplan.
Vi har mål om att minska klimatpåverkan från transporter.
Växjö ska vara fossilbränslefritt 2030. I övrigt nämner transportplanen sju utvecklingsområden för omställningen. Utvecklingsområden är det närmsta mål kommunen kommer i Växjös styrdokument.
Utsläppen av koldioxid från transportsektorn har minskat med 26% mellan 1993 och 2023. Uppföljning gjord 2024. Under det senaste året har utsläppen ökat något.
Åtgärder det senaste året har framför allt handlat om fortsatta satsningar på cykelvägar och laddinfrastruktur.
Vi har mål om energieffektivisering och/eller minskad energianvändning.
Mål: Energiplanen har fyra utvecklingsområden. Ett av dem heter ”Effektiv resurs- och energianvändning”
Resultat: Energitillförseln per invånare i Växjö år 2023 var 24 335 kWh, vilket är en minskning med 18% jämfört med 1993. Uppföljningen gjordes 2024.
Åtgärder: Fortsatt låg energianvändning i nya byggnader. Ökad omställning till eldrivna fordon i den geografiska fordonsparken.
Läs mer i Växjös energiplan.
Vi har mål om öka andelen förnybar energi som produceras i kommunen.
Mål: I energiplanen finns utvecklingsområdet ”Ökad andel förnybar energi”. Det handlar såväl om produktion som användning av förnybar energi.
Resultat: Över 99,99% av den lokala energiproduktionen av el, värme, kyla och fordonsbränsle kommer från förnybara källor 2023. Andelen är oförändrad under de senaste åren, men total GWh ökar 64% av all el som används i Växjö produceras lokalt. 77% av all energitillförsel, oavsett var den produceras, kommer från förnybara energislag. Uppföljning gjord 2024.
Åtgärder: Den viktigaste insatsen under det senaste året har varit igångsättandet av en vindkraftpark med 10 verk.
Vi arbetar för att minska klimatpåverkan från vår egen organisations byggande.
Från 2020 ska 50% av all nybyggnation vara träbaserad och inkludera någon form av redovisning av klimatpåverkan. Från 2025 ska prioritet ges till nybyggnation med minst klimatpåverkan från hela byggnationen.
Läs mer i Växjös träbyggnadsstrategi.
Vi samarbetar med näringslivet för att minska utsläppen.
Diskussioner med näringslivet i samband med kommande upphandlingar för att ta reda på vad branschen skulle klara av. I Växjödeklarationen krokar näringslivet arm med kommunen för att visa att de är flera som vill bidra till Växjös hållbarhetsmål. I samband med Earth Week fick Växjödeklarationen 12 nya signatärer. Alla signatärerna fick ställa ut på en minimässa och berätta om hur de bidrar till ett hållbart Växjö.
Läs mer i Växjödeklarationen.
Vi har samarbeten och gör satsningar för att engagera invånare.
Kommunen uppmuntrar medborgare att byta till cykel som transportmedel genom att:
- Låna ut lådcyklar från vårt cykelbibliotek: Kommunen erbjuder möjligheten att testa lådcyklar och satsar på marknadsföring så att fler medborgare hittar till vårt cykelbibliotek, vilket har resulterat i att det ofta är fullbokat. Enkäter visar att 40% av de som testar planerar att köpa en el- eller lastcykel efteråt. 40% är osäkra, medan endast 20% anger att de inte kommer att köpa efter testet. Den näst vanligaste anledningen att låna en cykel från biblioteket är att minska bilkörningen, och den tredje vanligaste effekten är att cykeln ersätter bilresor.
- Skapande av en bilfri gata på Liedbergsgatan: Växjö stad har omvandlat Liedbergsgatan till en bilfri gata. Studier visar att detta inte bara gör det enklare för cyklister, utan även mer besvärligt för bilister, vilket hjälper till att påverka transportmönster och vanor.
- Informationskampanjer: Kommunen har genomfört en kampanj med fokus på att visa hur snabbt, enkelt, bekvämt och trafiksäkert det är att cykla i Växjö. Genom att dela fördelarna med stadens cykelnät, studier och kartor, vill kommunen uppmuntra fler att välja cykel som transportmedel.
- Evenemang och kampanjer: Kommunen har arrangerat olika evenemang och kampanjer för att inspirera medborgare att välja cykel, såsom Cykelns dag, Cykelutmaningen och Mobilitetsveckan.
Vill du veta mer om Växjös klimatarbete? Kontakta Henrik Johansson, Växjö kommun.