Strängnäs

Klimatmål för det geografiska området.

Kommunen har flera olika övergripande klimatmål som gäller för det geografiska området. Målen hänger ihop och kompletterar varandra och förtydligas framför allt i följande tre aktuella styrdokument.

I Klimat- och energiplan för Strängnäs kommun definieras två övergripande klimatmål:

  • Fossilfria transporter 2030
  • Klimatneutralitet 2040

I Flerårsplan 2024-2026 finns ett kommunkoncernövergripande klimatmål för perioden:
”I Strängnäs kommun är vi en fossilfri kommun 2030 på god väg mot klimatneutralitet 2040 med låg miljöpåverkan.”

I Hållbarhetsstrategi för Strängnäs kommun definieras klimatmålen ytterligare genom skrivningen:

”Strängnäs kommuns mål är att senast år 2040 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären och därefter uppnå negativa utsläpp. Målet innebär att senast år 2040 ska utsläppen av växthusgaser inom Strängnäs kommuns gränser vara minst 85 procent lägre än vad utsläppen var år 1990. Resterande utsläpp ned till noll kan vi i Strängnäs kommun uppnå genom kompletterande åtgärder. Målet omfattar all klimatpåverkan som kommunkoncernen, verksamheter och invånarna i Strängnäs orsakar även om utsläppen sker på andra ställen i Sverige eller övriga världen.

Kommunfullmäktiges mål om fossilfrihet 2030 i Strängnäs kommuns geografiska område ska tolkas som att utsläppen från inrikes transporter år 2030 jämfört med år 2010, ska minska med 100 procent. Det innebär också att all övrig verksamhet som exempelvis arbetsmaskiner, industriprocesser, uppvärmning och elproduktion inom kommunens gränser ska vara fri från fossil energi.

För att leva upp till kommunens del av Parisavtalets 2-gradersmål behöver utsläppsmängden hålla sig inom Strängnäs koldioxidbudget fram till år 2040.”

Vi har mål om att minska klimatpåverkan från hushållens konsumtion.

Kommunfullmäktige har beslutat om två klimatmål för Strängnäs som geografiskt område:

  • Fossilfria transporter 2030
  • Klimatneutralitet 2040

Viktiga åtgärder som genomförts är två kampanjer riktade mot privatpersoner:

  1. Börja cykla var en kampanj för att inspirera fler att börja cykla mer. Kommunen delade ut sadelskydd av återvunna petflaskor via deras medborgarkontor som också satte upp affischer, de skrev en webbartikel och gjorde facebookinlägg med tips om vad en kan tänka på om en vill börja cykla mer.
  2. Shoppa hållbart. Kommunen delade ut shoppingväskor av återvunna petflaskor via medborgarkontoren. De gjorde en webbartikel och facebookinlägg med tips på hur en kan konsumera mindre och mer hållbart. I samband med kampanjen shoppa hållbart delade de också ut exemplar av kommunens klimat- och energiplan.

Vi jobbar för att minska klimatpåverkan från kommunens mat och måltider.

Kommunen har följande målsättningar:

Delmål 2.1: För alla offentligt serverade måltider i Strängnäs kommunkoncern ska mängden matsvinn hållas på en miniminivå. Matsvinnet ska mätas och påbörja definitionen av vad miniminivån är under 2021.

Delmål 2.2: Klimatpåverkan (totalt och per kg) från kommunkoncernens inköpta livsmedel ska minska. Mängden kött i de offentliga måltiderna ska till 2023 minska till hållbara nivåer. På kommunkoncernens anordnade möten, event och konferenser serveras uteslutande vegetariskt från 2021.

Delmål 2.3: Kommunkoncernen främjar lantbrukets omställning till fossilfrihet och klimatneutralitet.

Vi har mål om att minska klimatpåverkan från transporter.

Kommunkoncernens mål om fossilfria transporter 2030 ska tolkas som att utsläppen (i det geografiska området) från inrikes transporter, utom inrikes flyg, ska minska med 100 procent senast år 2030 (jämfört med 2010).

I kommunens klimat- och energiplan finns följande delmål:

”Invånarnas bilkörning har ökat stadigt sedan år 1999, både totalt sett och per invånare. Denna trend ska brytas genom kraftfulla åtgärder där Strängnäs är visionär och förebild för andra pendlingskommuner. Den totala mängden körda mil ska kulminera senast 2022 och 2030 ska den totala körsträckan understiga 25 miljoner mil. År 2040 ska antalet mil fortsatt understiga 25 miljoner.”

”Kommunkoncernen tar ett utåtriktat ansvar som kunskapshöjare och arbetsgivare för att gynna klimatsmarta semesterresor som därför 2030 är den gängse normen.”

”Få till en planprocess som stödjer den samhällstransformation som krävs för fossilfria transporter till 2030 och uppnå klimatneutralitet till 2040.”

”Under 2021 ska det tas fram en plan för laddinfrastruktur och fossilfria bränslen där förutsättningar och kommunkoncernens roller klargörs. I den fysiska planeringen beakta behovet av lämpliga platser för sådana anläggningar.”

”Strängnäs ska driva omställningen till energieffektiva och fossilfria fordon genom att ligga i framkant. Dels genom att alla nyinköpta bilar i kommunkoncernen från och med 2021 drivs med el, biogas eller är laddbara elhybrider, där det är tekniskt möjligt, eventuella avsteg kräver särskild motivering och hållbarhetsbedömning. Senast 2025 ska hela kommunkoncernens fordonspark vara fossilfri. De som inte hunnit bytas ut ska då vara konverterade och i en övergångsperiod drivas med alternativa hållbara biodrivmedel. Dessutom ska invånare redan från 2025 ha tillräcklig kunskap och tack vare en väl utbyggd infrastruktur känna sig trygg med att investera i en fossilfri bil.”

”Senast 2025 ska alla varutransporter utförda av kommunkoncernen vara fossilfria. Alla av kommunkoncernen upphandlade varutransporter ska vara fossilfria senast 2030.”

”Det ska under 2021 tas fram en klimatsmart mötes- och resepolicy för kommunkoncernens möten och tjänsteresor som prioriterar digitala möten och förordar att lokala resor i första hand ska ske genom kollektivtrafik, gång och cykel, och att längre resor i första hand ska göras med tåg. Flyg får endast användas i väl definierade undantagsfall. Uppföljning av efterlevnad ska göras löpande och ambitionen är att kommunkoncernens tjänsteresor ska vara fossilfria från och med 2025.”

Vi har mål om energieffektivisering och/eller minskad energianvändning.

Kommunkoncernens byggnadsbestånd ska ha 30 procents lägre specifik energianvändning till 2030 (räknat från år 2009). Energikraven i nya byggnader kommer att uppfyllas med hjälp av låga värmeförlusttal och effektåtgärder ska bidra till ett stabilt och klimatsnålt energisystem även framöver. Kommunkoncernen ska från 2021 ställa drivande klimatkrav i samband med upphandling av alla nya byggnader för att minska klimatbelastningen som uppstår vid materialtillverkning och produktion av en byggnad. Strängnäs kommer särskilt driva utvecklingen för klimatneutrala småhus.

Kommunkoncernens byggnadsbestånd ska ha 30 procents lägre specifik energianvändning till 2030 (räknat från år 2009). I den befintliga bebyggelsen ska fokus ligga på att anpassa och rusta upp områden samt klimatsmart och varsam renovering av lokaler och bostäder.

Vi har mål om öka andelen förnybar energi som produceras i kommunen.

Kommunen har ett beslutat klimatmål inom området ”produktion av förnybar energi”. Delmålet 5.2 omfattar ”Lokal förnybar elproduktion” och är specificerat så här:

”Utse lämplig mark för vindkraft och solcellsparker och få med detta i planprocessen till 2025, som en del av översiktsplanen. Framtidssäkra elsystemet för att hela tiden har ett stabilt elsystem som har utrymme för elfordon och förnybar elproduktion. Verka för åtgärder för att säkerställa framtida effektbehov.”

Vi arbetar för att minska klimatpåverkan från vår egen organisations byggande.

Kommunen har två beslutade klimatmål inom området ”den egna organisationens/bolagens byggande”.

Det första delmålet omfattar ”Ny bebyggelse som är energi- och resurseffektiv” och är specificerat så här:

”Kommunkoncernens byggnadsbestånd ska ha 30 procents lägre specifik energianvändning till 2030 (räknat från år 2009). Energikraven i nya byggnader kommer att uppfyllas med hjälp av låga värmeförlusttal och effektåtgärder ska bidra till ett stabilt och klimatsnålt energisystem även framöver. Kommunkoncernen ska från 2021 ställa drivande klimatkrav i samband med upphandling av alla nya byggnader för att minska klimatbelastningen som uppstår vid materialtillverkning och produktion av en byggnad. Strängnäs kommer särskilt driva utvecklingen för klimatneutrala småhus.”.

Det andra delmålet omfattar ”Renovering och omställning av befintlig bebyggelse” och är specificerat så här:

”Kommunkoncernens byggnadsbestånd ska ha 30 procents lägre specifik energianvändning till 2030 (räknat från år 2009). I den befintliga bebyggelsen ska fokus ligga på att anpassa och rusta upp områden samt klimatsmart och varsam renovering av lokaler och bostäder.”

Vi samarbetar med näringslivet för att minska utsläppen.

Kommunens näringslivsenhet lyfter frågan vid deras nätverksträffar om att alla behöver hjälpas åt med att minska utsläppen.

Delar av kommunorganisationen är delaktiga i projekt SHS – Smarta hållbara Strängnäs, ett projekt med små sensorer som kan mäta tex nivåer i gatubrunnar, avfall i papperskorgar etc.
Just nu pågår ett pilotprojektet kring just dagvattenbrunnar.

Vi har samarbeten och gör satsningar för att engagera invånare.

Kommunen har en ny webbsida och facebooksida med tydligare fokus på invånare för att stötta dem i sin omställning.

Strängnäs kommun deltog i en utställning arrangerad av föreningen En vild idé. Föreningen verkar för ökad biologisk mångfald. Kommunens bidrag var att berätta om deras arbete inom gata/park och den Hygelbädd kommunen anlagt och hur de jobbar med vatten och biologisk mångfald.

Kommunen genomför även trygghetsvandringar för ökad säkerhet i deras bostadsområden samt trygghetsskapande åtgärder (belysning, dörrar med fönster i källargången, uppfräschning av gemensamma utrymmen).

 

Vill du veta mer om vårt arbete, kontakta Ragnar Lindén.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.