Region Stockholm
Klimatmål för det geografiska området.
Region Stockholm har målet att bli klimatneutrala till 2035. Hållbarhetsavdelningen på Regionledningskontoret har det övergripande ansvaret att genomdriva regionens miljö-och klimatpolitik. Internt finns en koldioxidbudget som beskriver utsläppsutrymmet mot klimatneutralitet 2035 och som är utdelad på varje bolag och förvaltning inom Region Stockholm. Under 2024 tas en klimathandlingsplan fram för att tydliggöra vägen framåt mot 2035. Det finns en politisk beredningsgrupp, Miljö-och hållbarhetsberedningen som bereder ärenden inför beslut i Regionstyrelsen.
Läs mer om regionens klimatarbete på deras hemsida.
Vi har minskat våra utsläpp inom det geografiska området med minst 40 procent sedan 1990.
Utsläppen i Stockholms län har minskat med 48 % sedan 1990.
Utsläppen redovisas här enligt den internationella standarden för kommuner ”Common Reporting Framework” utvecklad av Global Covenant of Mayors. Alla växthusgaser omfattas.
Till Scope 1 hämtas data från Nationella emissionsdatabasen SMED (CO2ekv) men utsläpp från lokal el- och fjärrvärmeproduktion tas bort. Istället beräknas i Scope 2 utsläppen från el- och fjärrvärmeanvändningen. Data till Scope 2 (el- och fjärrvärmeanvändning i MWh) hämtas från SCB Kommunala och regionala energibalanser (KRE).
Elanvändningen multipliceras med emissionsfaktorn (kg CO2e/MWh) för svensk elproduktion (data från SCB). Reservation för sekretess i KRE-databasen. Emissionsfaktorer från Naturvårdsverket. Inga påslag för uppströms- eller nedströmsutsläpp.
Vi har mål om att minska klimatpåverkan från transporter.
Region Stockholm har tagit fram en regional cykelplan i nära samverkan med länets kommuner och Trafikverket. Målet är att fler ska kunna cykla i hela länet och att andelen cykelresor år 2030 ska vara 20 procent av det totala resandet i Stockholmsregionen. 2020 var andelen 10 procent. Region Stockholm har ett cykelkansli som fungerar som en plattform för samverkan och bidrar med kunskap inom cykelområdet.
Vi samarbetar med näringslivet för att minska utsläppen.
Region Stockholm har tillsammans med länsstyrelsen ett nätverk för kommunernas klimat- och energistrateger. Regionen och länsstyrelsen arbetar även tillsammans med de två initiativen Klimatarena Stockholm (näringsliv, kommuner och akademi, fokus på bygg- och anläggningssektorn) och Regionalt elförsörjningsforum Stockholms län (REST).
Vill du veta mer om region Stockholms klimatarbete? Kontakta Christoffer Nelson.