Järfälla

Klimatmål för det geografiska området.

Järfälla har mål om klimatneutralitet till 2030. Med en minskning av växthusgasutsläpp på 15 % per år från och med 2023, utifrån kommunens koldioxidbudget. Läs mer i Järfällas miljöplan.

Vi har mål om att minska klimatpåverkan från hushållens konsumtion.

Konsumtionsbaserade utsläpp för Järfällas invånare ska vara klimatneutrala senast 2045 och omställningen till en mer klimat- och resursanpassad livsstil ska uppmuntras och underlättas.

Vi jobbar för att minska klimatpåverkan från kommunens mat och måltider.

Järfällas utbildningsverksamhet ska bidra till en matkonsumtion inom planetens gränser genom att koldioxidutsläppen för måltider maximalt ska uppgå till 11 kg koldioxidekvivalenter (CO₂e) per person och vecka senast 2024.

En lunch i verksamheterna ska ligga på 0,5 kg CO₂e/person och frukost och mellanmål ska tillsammans maximalt generera 0,5 kg CO₂e/person (gäller för- och grundskola).

Vi har mål om att minska klimatpåverkan från transporter.

De fossila utsläppen från tjänsteresor (privata bilar i tjänst, flyg och tåg) i kommunkoncernen ska minska med 75 procent till 2025 och med 90 procent till 2030 med basår 2015.

De fossila utsläppen från pendlingsresor (resor till och från jobbet) från Järfälla kommuns anställda ska minska med 15 procent per år.

Vi har mål om energieffektivisering och/eller minskad energianvändning.

Energin som används i kommunens och bolagens egna verksamheter (utsläpp från kommunens fordon, uppvärmning av kommunens byggnader, el som köps från kommunens egna avtal) ska enbart vara förnybar och återvunnen senast år 2025.

Köpt energi i kommunens fastighetsbestånd ska minska med 34 procent per kvadratmeter till 2025 och med 45 procent till år 2030 med 2009 som referensår.

Kommunen ska verka för att andel el för uppvärmning ska minska.

Järfällahus ska minska köpt energi med 30 procent till 2030 med 2007 som basår.

Vi har mål om öka andelen förnybar energi som produceras i kommunen.

Kommunen ska öka den installerade effekten av egenproducerad förnybar el i fastighetsbeståndet till 1 000 kW innan år 2025 och ytterligare 1 000 kW till 2030 (solenergi,
vindkraft eller liknande).

Vi arbetar för att minska klimatpåverkan från vår egen organisations byggande.

Vid nybyggnation av kommunens och bolagens byggnader ska de certifieras minst enligt Miljöbyggnad nivå silver eller liknande. Vid större ombyggnationer ska certifiering av aktuell byggnad övervägas.

Vid markanvisning ska byggaktörer följa ett system som motsvarar minst Miljöbyggnad silver. Byggaktörer ska vid markanvisningsavtal delge kommunen uppföljningsstatistik av byggnaden när det efterfrågas av kommunen.

Vi samarbetar med näringslivet för att minska utsläppen.

Genom kommunens arbete med miljödiplomering riktat till företag och den egna kommunorganisationen, har kommunen möjlighet att stötta företag i arbetet med minskad miljö- och klimatpåverkan.

Kommunen erbjuder kostnadsfri Energi- och klimatrådgivning till företag i Järfälla.

I CERO-projektet, för minskade utsläpp från pendlings- och tjänsteresor, har kommunen ett samarbete med 8 arbetsgivare i Järfälla.

Kommunens medverkan i Klimatarena Stockholm, för minskade utsläpp inom bygg och anläggning, ger Järfälla ett stort aktivt nätverk med entreprenörer, leverantörer, arkitekter och byggherrar i Stockholmsregionen.

I arbetet med Viable Cities Klimatneutrala städer 2030, har kommunen drivit flera projekt med olika företag och verksamheter, för minskade utsläpp och hållbar stadsutveckling. I det arbetet har bland annat det delvis kommunalt ägda bolaget Barkarby Science även drivit ett projekt för en innovationsplattform, där företag kan delta, med fokus på hållbar stadsutveckling och klimatomställning. Barkarby Science har även varit med och drivit ett arbete för klimatsmarta tak i Järfälla.

År 2024 påbörjar kommunen även arbetet med Arena Järfälla, en plattform för utökat samarbete och nätverkande mellan kommun och näringsliv i Järfälla.

Vi har samarbeten och gör satsningar för att engagera invånare.

Järfälla anordnar bland annat kampanjer, föreläsningar och nätverk för hållbar stadsutveckling och klimatomställning.

Kommunen har även kontakt med initiativet ”Klimatklubben”, som i början av 2024 tog kontakt med kommunen för att diskutera hur invånare kan involveras i klimatomställningen.

Kommunens energi- och klimatrådgivning är riktad till privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar, med ett tillhörande BRF-nätverk. I dagsläget är 43 stycken bostadsrättsföreningar i Järfälla med i nätverket.

 

Vill du veta mer om Järfällas klimatarbete?
Kontakta Erik Alheim, Järfälla kommun

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.