
Nacka
Spetsområden
Klimatmål Hushållens konsumtion Mat och måltider Transporter Energieffektivisering Förnybar energi Byggande Näringsliv Engagera invånareKlimatmål för det geografiska området.
Nacka har mål om att utsläpp av växthusgaser per person (ton) ska minska med 63 % till 2030 jämfört med 1990.
Nya, ambitiösa klimat- och miljömål är under framtagande i kommunens nya klimat- och miljöprogram som nu är på intern remiss. Förslag till målformulering där är att Nacka kommun ska vara klimatpositivt och cirkulärt till 2040.
Vi har mål om att minska klimatpåverkan från hushållens konsumtion.
I Nackas avfallsplan anges hur avfall ska tas om hand och hur avfallsmängderna, och därmed konsumtionen, ska minimeras. Detta för att hushålla med resurser och därmed minskad klimatpåverkan.
Målen är formulerade så här:
1.1 Mat- och restavfallet från hushåll har minskat med 25 procent per invånare till 2026 jämfört 2019.
1.2 Grovavfall från hushåll har minskat med 20 procent per invånare till 2026 jämfört med 2019.
Vi jobbar för att minska klimatpåverkan från kommunens mat och måltider.
Klimatpåverkan från kommunens livsmedelsinköp, kg CO2-ekvivalenter/kg mat ska minska med 50 % till 2030 jämfört med 2017. Det innebär 1,1 kgCO2e/kg mat. Läs mer om klimatpåverkan från Nackas livsmedelsinköp här.
Vi har mål om att minska klimatpåverkan från transporter.
Utsläpp av växthusgaser per person från vägtrafik (ton) ska minska med 80 % till 2030 jämfört med 1990. Nacka kommuns fordonsflotta ska vara fossilfri till 2026. Läs mer om målen här och om Nackas utsläpp från vägtrafik här.
Vi har mål om energieffektivisering och/eller minskad energianvändning.
Utsläpp av växthusgaser från energianvändning i bebyggelse ska minska med 30 % till 2030 jämfört med 2010.
Energianvändning i kommunens egna byggnader (kWh/kvm) ska minska med 3 % per år.
Vi har mål om öka andelen förnybar energi som produceras i kommunen.
Nacka har mål om att solceller ska installeras på alla kommunens tak där det är möjligt.
Målet för installerad toppeffekt för solceller på kommunens fastigheter är för år 2024 1000 kW, för år 2025 1300 kW och för år 2026 1650 kW.
Vi arbetar för att minska klimatpåverkan från vår egen organisations byggande.
Nacka ska bygga energieffektivt och målet är att energianvändningen från kommunens egna byggnader ska minska med 3 % per år som angivet ovan.
Nackas fastigheter ska uppföras i enlighet med Miljöbyggnad Silver.
Utöver detta har en fastighetsstrategi antagits som anger att Nackas fastigheter ska bidra till ett klimatpositivt och cirkulärt Nacka 2040. Målbilden för kommunens fastigheter är att klimatbudget ska tas fram i alla ny- och ombyggnadsprojekt år 2024. År 2025 är målet att klimatpåverkan ska minskas med minst 25 % vid ny- och ombyggnad jämfört med baseline / referensvärde och för 2026 är målet att fastigheter vid ny- och ombyggnadsprojekt ska nå halverad klimatpåverkan.
Vi samarbetar med näringslivet för att minska utsläppen.
Nacka är medlemmar i Viable Cities för att driva omställningen till klimatneutrala städer 2030. Här sker ett samarbete med näringsliv och civilsamhälle i och utanför Nacka.
Nacka arrangerar årligen företagsmässan, som är ett forum för samverkan mellan näringsliv och kommun. På företagsmässan sker dialoger och nätverkande kring klimatpåverkande utsläpp.
Nacka kommun är även starkt engagerade i Stockholm Green Innovation District. Stockholms nya tillväxtområde för innovation och hållbarhet, i området från Årsta till Sickla med Tvärbanan som sammanbindande led. Här utvecklas innovation och hållbarhet i samverkan mellan Stockholm stad, Nacka kommun, stora och små företag, civilsamhället och forskningsorganisationer som KTH, IVL och RISE.
Kommunen driver genom det kommunala bolaget Nacka Vatten och Avfall ett återbruksnätverk i syftet att genom samverkan och kunskapsutbyte öka förutsättningarna i Nacka för återanvändning och cirkulär ekonomi, såsom att låna, hyra, dela, reparera och uppgradera. Genom erfarenhetsutbyte, inspiration och gemensamma krafter lägger man grunden till morgondagens hållbara och cirkulära samhälle. Deltagare i nätverket är allt från stora fastighetsbolag till mindre aktörer inom second handverksamhet.
Vi har samarbeten och gör satsningar för att engagera invånare.
Nacka samarbetar med organisationer och engagerar invånare genom:
- Energi- och klimatrådgivning mot hotellverksamheter, föreningar och invånare.
- Deltagande på företagarträffar samt utmärkelsen Årets cirkulativ.
- Earth week – Dialoger med invånare i Nacka Forum om bland annat hållbar konsumtion.
- Cykelvecka på våren riktat mot invånare.
- Samtal med föreningar och företag om energigemenskaper.
- Återbruksnätverk.
Vill du veta mer om Nackas klimatarbete?
Kontakta Oskar Niemi.