Karlstad

Klimatmål för det geografiska området.

Senast år 2030 Ska Karlstad inte ha någon negativ påverkan på klimatet. Läs mer i Karlstads energi- och klimatplan.

Vi har minskat våra utsläpp inom det geografiska området med minst 40 procent sedan 1990.

Utsläppen har minskat med 57 % sedan 1990.

Utsläppen redovisas här enligt den internationella standarden för kommuner ”Common Reporting Framework” utvecklad av Global Covenant of Mayors. Alla växthusgaser omfattas. Till Scope 1 hämtas data från Nationella emissionsdatabasen SMED (CO2ekv) men utsläpp från lokal el- och fjärrvärmeproduktion tas bort. Istället beräknas i Scope 2 utsläppen från el- och fjärrvärmeanvändningen. Data till Scope 2 (el- och fjärrvärmeanvändning i MWh) hämtas från SCB Kommunala och regionala energibalanser (KRE). Elanvändningen multipliceras med emissionsfaktorn (kg CO2e/MWh) för svensk elproduktion (data från SCB). Reservation för sekretess i KRE-databasen. Emissionsfaktorer från Naturvårdsverket. Inga påslag för uppströms- eller nedströmsutsläpp.

Vi har mål om att minska klimatpåverkan från hushållens konsumtion.

Karlstads kommuns geografiska område ska vara klimatneutralt 2030, och där ingår hushållens konsumtion.

Vi jobbar för att minska klimatpåverkan från kommunens mat och måltider.

Måltidsverksamheten ska bidra till att målen uppnås genom att minska klimat- och miljöpåverkan från måltiderna, vid inköp, tillagning, servering och matsvinnshantering.

Det betyder även att verksamheten ska bli mer energieffektiv, övergå till förnybar energi, begränsa spridningen av skadliga ämnen och arbeta för att hejda förlusten av biologisk mångfald.

Läs mer om har Karlstad arbetar med hållbara måltider här.

Vi har mål om att minska klimatpåverkan från transporter.

Karlstads kommun ska vara klimatneutral till 2030. Det betyder att de territoriella utsläppen av växthusgaser i Karlstads kommun ska minska med minst 85 procent senast år 2030 jämfört med 1990. Det innebär att kommunens utsläpp från transporter behöver minska med 9% per år räknat från år 2021.

Vi har mål om energieffektivisering och/eller minskad energianvändning.

Övergripande mål inom energieffektiviseringsområdet finns i kommunens antagna energi- och klimatplan samt i kommunens strategiska plan 2024-2026 där målet om ett klimatneutralt Karlstad 2030 ingår. Energi- och klimatplanen (inklusive dess handlingsplan) ger en målbild och riktning för arbetet.

I kommunens byggriktlinje energi, miljö och material finns konkreta krav för att på sikt öka energieffektiviteten, minska energianvändning och klimatutsläpp.

Utöver ovanstående har kommunen interna mål om en minskad energianvändning. De följer även utvecklingen av de EU-krav som kommer på offentlig sektor inom området (EED, EPBD).

Vi har mål om öka andelen förnybar energi som produceras i kommunen.

Övergripande mål inom produktion av förnybar energi finns i kommunens antagna energi- och klimatplan samt i kommunens strategiska plan 2024-2026 där målet om ett klimatneutralt Karlstad 2030 ingår.

Energi- och klimatplanen (inklusive dess handlingsplan) ger en målbild och riktning för arbetet.

Just nu är kommunens energibolag (som producerar förnybar energi) i en mellanperiod då kommunens nya styrmodell implementeras och har därför inga formaliserade mål om produktion av förnybar energi på plats ännu.

Vi arbetar för att minska klimatpåverkan från vår egen organisations byggande.

Karlstads kommun ska vara klimatneutral till 2030. I systemgränserna för detta är det beskrivet att kommunens konsumtionsbaserade utsläpp ska minska med 65% från 2019 till 2030. Detta mål inkluderar byggnation.

Förutom det övergripande klimatmålet har fastighetsavdelningen beslutat att all nybyggnation och större ombyggnationer ska certifieras med Miljöbyggnad Silver.
I alla byggprojekt ska även betong med minst 20% klimatreducering användas.

Vi samarbetar med näringslivet för att minska utsläppen.

Karlstad  eftersträvar en tydlig och gemensam bild om vad den gröna omställningen innebär, och hur kommunen kan skapa förutsättningar genom planarbete, investeringar och samlokalisering.

Utifrån vetskapen om att ett hållbart energisystem är avgörande för vårt näringslivs konkurrenskraft, strävar kommunen efter att utveckla allt från effekttillgång och energimix till utbudet av hållbara transporter och kommunens eget klimatavtryck.

Kommunens arbete utgår från ett systemperspektiv och en strävan mot industriella symbioser och effektivt resursutnyttjande, med vetskapen om att en restprodukt från en verksamhet kan utgöra en råvara för en annan.

Kommunen förstår att näringslivets omställning mot hållbarhet och cirkularitet behöver vara långsiktig och lönsam, och tillsammans med näringslivet identifierar de möjligheter för kommunen att bidra till denna utveckling.

Vi har samarbeten och gör satsningar för att engagera invånare.

Satsningen på den cirkulära gallerian ”Rundgång” utmanade till viss del kommunens vanliga roll och ramar, med gott resultat. Tillsammans med fastighetsägare, privata aktörer, universitetet och olika delar av kommunen genomfördes en pilot under två månader där över 40 aktörer med cirkulära erbjudanden tog plats i gallerian. Försäljningen uppgick till nästan 600 000 kr och insatsen fick mycket stor spridning, både lokalt och nationellt.

Kommunen har också bland annat lanserat ”lokala klimatkontrakt” för organisationer, nätverksträffar med tema klimat för näringsliv (”Torsdagsfôlket”) och mobility management-projekt för att stimulera till ökat cyklande.

 

Vill du veta mer om Karlstads klimatarbete?
Kontakta P-O Haster, Karlstads kommun. 

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.