Eskilstuna

Klimatmål för det geografiska området.

Eskilstuna har som mål att vara klimatpositiva år 2045. Här kan du läsa mer.

Vi har minskat våra utsläpp inom det geografiska området med minst 40 procent sedan 1990.

Utsläppen har minskat med 48 % sedan 1990.

Utsläppen redovisas här enligt den internationella standarden för kommuner ”Common Reporting Framework” utvecklad av Global Covenant of Mayors. Alla växthusgaser omfattas. Till Scope 1 hämtas data från Nationella emissionsdatabasen SMED (CO2ekv) men utsläpp från lokal el- och fjärrvärmeproduktion tas bort. Istället beräknas i Scope 2 utsläppen från el- och fjärrvärmeanvändningen. Data till Scope 2 (el- och fjärrvärmeanvändning i MWh) hämtas från SCB Kommunala och regionala energibalanser (KRE). Elanvändningen multipliceras med emissionsfaktorn (kg CO2e/MWh) för svensk elproduktion (data från SCB). Reservation för sekretess i KRE-databasen. Emissionsfaktorer från Naturvårdsverket. Inga påslag för uppströms- eller nedströmsutsläpp.

Vi jobbar för att minska klimatpåverkan från kommunens mat och måltider.

År 2030 ska mängden CO2e vara max 1,25 CO2e/kg inköpt livsmedel eller ett genomsnitt per portion på 0,5 kg CO2e/kg (för lunch och middag). För att värna den biologiska mångfalden på våra artrika naturbetesmarker samt öppna kulturlandskap undantas kött och mjölk, som producerats på ett sätt som håller naturbeten i Sverige brukade, i beräkningen av utsläpp.

Vi har mål om att minska klimatpåverkan från transporter.

Viktiga åtgärder för att minska utsläppen från transporter i Eskilstuna har varit att genomföra en intern resvaneundersökning i kommunorganisationen, prova elscooters och fraktcyklar i pilotprojekt och öka andelen elbilar vilket sparat tid och pengar. En klimatfärdplan för inköpskategorin Fordon och transporter har även tagits fram med bl.a. vässade klimatkrav på transporter.

Vi har mål om energieffektivisering och/eller minskad energianvändning.

Vi arbetar för att minska klimatpåverkan från vår egen organisations byggande.

Klimatfärdplaner har tagits fram för inköpskategorierna anläggningsentreprenader och byggentreprenader, fokus är bedömning av hur mycket branschens arbete tillsammans med Eskilstunas ställda krav kan minska klimatpåverkan från kategorin, samt rekommenderade kravformuleringar.

Ett byggåterbruksprojekt bedrivs under 2024 med Beijer Bygg och ReTuna och ska därefter utvärderas. Parallellt har en ansökan till Interreg Central Baltic om byggåterbruk lämnats in tillsammans med aktörer på Åland.

Kfast har också startat ett byggåterbruk av eget och de kommunala förvaltningarnas byggmaterial. I flera kommunala byggprojekt testas ny teknik och arbetssätt, t.ex. återbruk av tegel, möbler och inredning, elektrifierade arbetsmaskiner, klimatförbättrad betong, sandlager och energidelning.

Vi samarbetar med näringslivet för att minska utsläppen.

Samarbete med näringslivet sker bland annat inom Eskilstunas satsning Klimatevolution*.

Vi har samarbeten och gör satsningar för att engagera invånare.

På Eskilstunas hemsida kan man som representant för ett företag, en organisation eller en förening fylla i ett klimatåtagande där det syns att verksamheten kommer bidra till att nå målet om ett klimatpositivt Eskilstuna 2045.

 

Vill du veta mer om Eskilstunas klimatarbete?
Kontakta Malin Isaksson, Eskilstuna kommun.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.