Göteborg
Spetsområden
Klimatmål Hushållens konsumtion Mat och måltider Transporter Energieffektivisering Förnybar energi Byggande Näringsliv Engagera invånareKlimatmål för det geografiska området.
Målet är att Göteborgs klimatavtryck ska vara nära noll. Utsläppen inom Göteborgs geografiska område ska minska med minst 10,3 procent per år till år 2030.
Vi har mål om att minska klimatpåverkan från hushållens konsumtion.
Mål om hushållens konsumtion ingår i stadens mål om att Göteborgs klimatavtryck ska vara nära noll. De konsumtionsbaserade utsläppen ska minska med minst 7,6 procent per år till 2030.
Vi jobbar för att minska klimatpåverkan från kommunens mat och måltider.
Mål om detta ingår i stadens mål om att Göteborgs Stad minskar klimatpåverkan från inköp. Delmålet innebär bland annat att utsläppen av växthusgaser från stadens inköp ur ett livscykelperspektiv ska minska med cirka 30 procent för livsmedel.
Vi har mål om att minska klimatpåverkan från transporter.
Klimatpåverkan från transporter i Göteborg ska minska med minst 90 procent till 2030 jämfört med 2010 och det motoriserade vägtrafikarbetet ska minska med 25 procent till 2030 jämfört med 2020.
Göteborgs Stads egen fordonsflotta ska vara fossilfri senast år 2023.
Vi har mål om energieffektivisering och/eller minskad energianvändning.
Delmålet om detta innebär att primärenergianvändningen ska minska med minst 30 procent per invånare till 2030 jämfört med 2010.
Delmålet omfattar energianvändning i bostäder, lokaler, offentlig verksamhet och näringsliv, exklusive industri, lantbruk och transporter.
Vi har mål om öka andelen förnybar energi som produceras i kommunen.
Göteborgs Stad har som mål att enbart producera energi av förnybara källor. Den senaste uppföljningen av delmålet visar att målet är på rätt väg. Göteborg Energi har under flera år drivit avveckling och konvertering från fossila bränslen. Med genomförda och planerade investeringar väntas Göteborg Energis egen produktion kunna baseras helt på förnybara bränslen.
Vi arbetar för att minska klimatpåverkan från vår egen organisations byggande.
Mål om byggande ingår i stadens delmål om att Göteborgs Stad ska minska klimatpåverkan från inköp. Delmålet innebär bl.a. att utsläppen av växthusgaser från stadens inköp ur ett livscykelperspektiv ska minska med minst 90 procent för byggnader och anläggningar.
Vi samarbetar med näringslivet för att minska utsläppen.
Staden har etablerat Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande, där bygg- och fastighetsbranschen samarbetar med staden och forskningssamhället för att minska branschernas klimatpåverkan. Inom plattformen finns initiativet Handslaget för cirkulärt byggande med syfte att stimulera och etablera en återbruksmarknad i Göteborgsregionen.
Staden har även flera andra samarbeten med näringslivet, exempelvis ElectriCity och Göteborg Green City Zone.
I Göteborgs Stads näringslivsstrategiska program lyfts Möta klimatutmaningen som en utmaning för Göteborgsregionen. För att möta klimatutmaningen föreslås flera insatser inom både det strategiska området infrastruktur och tillgänglighet, och området innovationskraft. Området innehåller även insatser för att möta utmaningen att stärka resurserna inom forskning och utveckling.
Vi har samarbeten och gör satsningar för att engagera invånare.
I Göteborg har man genomfört test av ett medborgarråd som gett rekommendationer och lärdomar för fortsatt arbete med att involvera medborgare i klimatomställningen. De utvecklar tillsammans med en handfull föreningar ett civilsamhällesforum och undersöker hur de kan stärka varandras arbete och nå ut bredare för att mobilisera människor i klimatfrågan. De utvecklar även Virtuella Göteborg – en digital tvilling för att tillhandahålla verktyg för medborgarengagemang och delad förståelse. Göteborg har också koncepten Den framtida staden, Omställarstaden och Frihamnsdagarna, för dialog och samskapande.
Vill du veta mer om Göteborgs klimatarbete?
Kontakta Linda Svensson, Göteborgs Stad.