Östersund

Klimatmål för det geografiska området.

Östersunds kommun ska vara klimatneutral, fossilfri och energieffektiv till 2030. Det innebär att utsläppen av fossil koldioxid ska vara noll år 2030.

Vi har minskat våra utsläpp inom det geografiska området med minst 40 procent sedan 1990.

Utsläppen har minskat med 61 % sedan 1990.

Utsläppen redovisas här enligt den internationella standarden för kommuner ”Common Reporting Framework” utvecklad av Global Covenant of Mayors. Alla växthusgaser omfattas.

Till Scope 1 hämtas data från Nationella emissionsdatabasen SMED (CO2ekv) men utsläpp från lokal el- och fjärrvärmeproduktion tas bort. Istället beräknas i Scope 2 utsläppen från el- och fjärrvärmeanvändningen. Data till Scope 2 (el- och fjärrvärmeanvändning i MWh) hämtas från SCB Kommunala och regionala energibalanser (KRE).

Elanvändningen multipliceras med emissionsfaktorn (kg CO2e/MWh) för svensk elproduktion (data från SCB). Reservation för sekretess i KRE-databasen. Emissionsfaktorer från Naturvårdsverket. Inga påslag för uppströms- eller nedströmsutsläpp.

Vi jobbar för att minska klimatpåverkan från kommunens mat och måltider.

Östersunds kommun jobbar aktivt med hållbarhet i ett helhetsperspektiv och följer även upp klimatpåverkan via Hantera Livs. Läs mer här: Östersund fakta om måltider i grundskola och förskola.

Vi har mål om att minska klimatpåverkan från transporter.

Östersunds kommun har färdmedelsfördelningsmål om att de 2030 ska resa:

  • 40 procent med bil
  • 20 procent med kollektivtrafik
  • 40 procent med aktiva transporter, cykel och gång

Läs mer om hållbart resande i Östersund här.

Vi har mål om energieffektivisering och/eller minskad energianvändning.

Energianvändningen i kommunen som geografiskt område ska minska med 30 procent till 2030 jämfört 2010. Energianvändningen i kommunorganisationen ska minska med 30 procent till 2030 jämfört 2010.

Under 2010–2022 minskade energianvändningen per invånare med 28%. 2022 uppgick energianvändningen per invånare till 25,1 MWh/person. Det var en ökning från år 2021 då energianvändning var 24,9 MWh/person.

Energianvändningen per helårsanställd i kommunorganisationen minskade med 25 procent från 2010 till 2023 och uppgick till 21,0 MWh per anställd 2023 (Figur 21). Den totala energianvändningen minskade under samma period med 8 procent och uppgick 2023 till 114 705 MWh.

En kommunal verksamhet som kräver mycket energi är kommunens verksamhet för vatten och avlopp. Under 2023 genomfördes en rad förbättringar på olika delar för att minska energianvändningen. Detta genom att bland annat isolera rör och tankar vid olika dricksvattenpumpstationer. De åtgärder som genomfördes ledde till en minskad energianvändning med nästan 100 MWh.

Läs mer här: Östersund Energi- och klimatrådgivning.

Vi har mål om öka andelen förnybar energi som produceras i kommunen.

Kommunens bostadsbolag Östersundshem/Jämtkraft har en solcellspark, vindkraft, vattenkraft och kraftvärme. Kommunen gör biogas både från avloppsvatten och bygger biogasanläggning för att göra biogas från insamlat matavfall. Kommunen sätter solceller på kommunala hus och bostäder.

Vi samarbetar med näringslivet för att minska utsläppen.

Inom ramen för Klimatneutrala Östersund har en omställningsarena för näringslivet och organisationer inom områdena byggnation, mobilitet, mat mm. Vissa aktiviteter görs i samverkan med Länet/Regionens energi-och klimatråd.

Vi har samarbeten och gör satsningar för att engagera invånare.

Regionens projekt Förnybart 2030 har ordnat träffar och stöttat näringslivet att söka stöd för uppsättning av lastbilsladdare i länet. Kommunen har varit med på ett hörn. En infrastruktur för lastbilsladdare har i Östersund och på många platser i länet.

 

Vill du veta mer om Östersunds klimatarbete?
Kontakta Anne Sörensson, Östersunds kommun. 

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.