Mynt i en hög.

Gröna finanser

Gröna finanser har stigit på agendan i kommuner och regioner, och en ökande efterfrågan på fossilfria fonder påverkar bankernas utbud. Kommuner som dessutom emitterar gröna obligationer för att låna pengar till miljöprojekt erbjuder i sin tur hållbara investeringsmöjligheter för kapitalförvaltare.

Film: Vårt arbete med gröna finanser – en kort historik

Omställningsbolag – vad är det och hur ska vi tänka?

Se till att ert kapital jobbar i samma riktning som era klimat- och hållbarhetsmål. Vill ni placera delar av ert kapital i omställningsbolag? Undvik då kol-, olja- och gasproducenter. Och ni som har en skrivning om fossilfrihet och är nöjda med den måste inte ändra er. I den här intervjun svarar vi på några frågor om omställningsbolag, utifrån ett samtal med kommuner, investerare och miljöorganisationer hösten 2022.

En lägesuppdatering för kommuner

Den 13 oktober 2020 bjöd Klimatkommunerna in till en lägesuppdatering om gröna finanser. Experter från branschen berättade vad som är på gång inom hållbara finanser, med fokus på klimat. En inspelning av träffen finns på Klimatkommunernas youtubekanal. Här är länken till de formuleringar (för finanspolicy) som Klimatkommunerna har tagit fram.

Att placera kapital och att låna kapital – två sidor av samma mynt

Genom att ge ut gröna obligationer (ett sätt att låna pengar till miljöprojekt) kan kommuner och regioner erbjuda gröna och fossilfria alternativ för andra som har kapital att placera. Och genom att välja att placera sitt kapital i till exempel gröna obligationsfonder eller miljöteknikfonder kan kommuner och regioner premiera klimatvänligare verksamheter.

Flera medlemmar i Klimatkommunerna lyfter fördelar med att arbeta med fossilfria placeringar och gröna obligationer parallellt, eftersom det stärker samarbetet mellan ekonomisidan och miljösidan i organisationen. Ett exempel är Örebro kommun som var tidig med att välja fossilfria fonder, och får minst lika bra avkastning på sina kapitalplaceringar som om konventionella alternativ hade valts. Sedan 2014 har Örebro också emitterat gröna obligationer omfattande mer än 2 250 miljoner kronor, för att finansiera ekologiskt hållbara investeringar.

Länktips

Svanen har tagit fram kriterier för miljömärkning av fonder.

Tipsa oss!

Utvecklingen inom området hållbara finanser går snabbt, vilket vi är glada för! Men det innebär också att vi har svårt att hålla dessa sidor aktuella. Om du jobbar med frågorna och har tips om vad vi borde lyfta här, hör gärna av dig till kansliet@klimatkommunerna.se !

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.