EU: Förordningar, lagar och direktiv

EU jobbar hårt för att nå ett klimatneutralt samhälle till 2050 och har föreslagit och beslutat om en mängd planer, strategier och nya lagar för hur vi ska nå dit. Det kan vara svårt att hålla koll på allt som händer i Bryssel, och hur det kommer påverka oss här i Sverige. Därför har vi tagit fram den här sidan där vi sammanställer de begrepp/direktiv/förordningar som har att göra med klimat och hållbarhet, och beskriver hur de påverkar kommunerna.

Viktiga kommande datum:

2025:

  • 1 jan 2025: Krav på att det ska finnas minst en laddningspunkt för elfordon för vissa befintliga byggnader. Det gäller för uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser i byggnaden eller på dess tomt, och är alltså ett ”retroaktivt krav”. Läs mer.
  • 1 jan 2025: Textilavfall ska sorteras ut och samlas in separat. Kommuner kommer at ansvara för insamlingen av det textila avfallet som är kommunalt avfall. Läs mer.
  • 1 jan 2025: CSRD börjar gälla för vissa stora kommunala bolag. Rapportering ska ske under 2026 för räkenskapsår 2025 (bolagen ska även börja rapportera enligt EU-taxonomin). Läs mer.
  • 21 maj 2025: Deadline för förnybartdirektivet (RED III) att införlivas i svensk lagstiftning.
  • 11 okt 2025: Deadline för direktivet om energieffektivisering att införlivas i svensk lagstiftning.

Ordlista:

CBAM
EU:s gränsjusteringsmekanik för koldioxid, som prissätter koldioxidutsläpp som sker utanför EU:s gränser och förhindrar så kallat ”koldioxidläckage”.

Climate Law
Den Europeiska klimatlagen, som bland annat fastslår EU:s långsiktiga klimatmål och minskningstakt av utsläpp i lagstiftningen.

CSDD
EU-direktivet om tillbörlig aktsamhet (due dilligence), som bland annat gör vissa företag skyldiga att identifiera och redovisa miljömässiga risker i sina leverantörsled.

CSRD
EU:s hållbarhetsrapporteringsdirektiv, som ställer krav på hur vissa företag ska rapportera hållbarhetsinformation i sin årsredovisning.

Cykeldeklarationen
Den Europeiska cykeldeklarationen är ett antal samlade åtgärder och åtaganden som samtliga EU-länder har ställt sig bakom.

EED
Direktivet om energieffektivitet med syfte att minska energianvändningen inom EU.

Engångsplastdirektivet
EU:s engångsplastdirektiv syftar till att minska användningen av engångsprodukter inom EU, bland annat genom att förbjuda vissa engångsplastprodukter.

EPBD
EU-direktivet om byggnaders energiprestanda som rör bland annat energi- och utsläppskrav för byggnader.

ESR
Ansvarsfördelningsförordningen behandlar de utsläpp (exklusive LULUCF) som sker utanför EU:s utsläppshandelssystem, t.ex. utsläpp från vägtransporter och uppvärmning.

ETS 1
EU:s utsläppshandel som omfattar utsläppen från större delen av industrin, kraft- och värmeproduktion samt flyget.

ETS 2
En förlängning av EU:s utsläppshandel där utsläpp som inte täcks av ETS 1 ingår, exempelvis bränsleförbränning från vägtransporter, bostäder och kommersiella eller offentliga lokaler.

EU Taxonomi
EU:s system för att klassificera huruvida en ekonomisk aktivitet är miljömässigt hållbar enligt en gemensam standard.

Fit for 55
55%-paketet är en samling förslag med syftet att införa nya initiativ som ser till att utsläppen inom EU minskar med 55% till 2030 jämfört med 1990 års nivåer.

Förnybartdirektivet (RED III)
EU:s förnybartdirektiv som syftar till att öka den totala produktionen och användningen av förnybar energi inom EU.

Gröna given
EU:s gröna giv är unionens övergripande strategi med politiska initiativ som ska möjliggöra omställningen till ett klimatneutralt EU 2050.

Luftkvalitetsdirektivet
EU:s reviderade luftkvalitetsdirektiv ställer krav på gränsvärden för luftkvalitet som medlemsländerna måste förhålla sig till, och inkluderar bland annat PM10, PM2.5, kvävedioxid och svaveldioxid.

LULUCF
Land use, land-use change and forestry avser markanvändningssektorns kolförändringar, alltså kolutsläpp och kolupptag från skogsmark, åkermark, betesmark, våtmark, med mera.

Naturrestaureringslagen
EU:s förordning om restaurering av natur är unionens verktyg för att stärka den biologiska mångfalden och återställa degraderade ekosystem och livsmiljöer.

Senast ändrad: 2024-11-18 4:24

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.