Matsvinn
Globalt sett slängs ca en tredjedel av all mat som produceras för mänsklig konsumtion. De fåtal studier som har undersökt hur mycket av den inköpta maten som slutar som svinn tyder på att andelen ligger på strax under 20 procent i skolkök. När det gäller tallrikssvinnet uppskattas det till strax under 30 gram per portion. Tallrikssvinnet har i tidigare studier antagits utgöra ungefär hälften av det totala svinnet från både kök och servering, vilket innebär ett totalt svinn på ungefär 60 gram per portion. Resterande svinn kommer från förvaring, beredning, disk och rester som inte tas om hand. Kostnaden för tallrikssvinnet i svenska skolor har uppskattats till 1.1 miljoner per dag. (Livsmedelsverket)
Om allt matavfall skulle minska med 20 %, jämt fördelat över hela livsmedelskedjan, skulle det innebära en samhällsekonomisk besparing på mellan 9,6 och 15,9 miljarder SEK/år. (Källa Livsmedelsverket, Minska matsvinnet i kommunen)
Goda exempel från våra medlemmar
Göteborg Stad har tagit fram Göteborgsmodellen för minskat matsvinn. Läs den!Se en liten film från Karlstads kommun, som körde en kampanj för minskat matsvinn på sina förskolor och skolor och tog barnen till hjälp. Läs mer om Karlstad kommuns arbete med hållbara måltider.
På Rudsbecksskolan i Sollentuna minskade matsvinnet på kort tid med 30 % tack vare att talande vågar köptes in och tallriksstorleken minskades. Lyssna på P4-inslaget här.
Elevinflytande
Läs mer om projektet VEGA – mer vegetariskt och mindre matsvinn på skolor genom samarbete och elevinflytande på sidan om måltidsplanering.
Lästips
Livsmedelsdonationer och svinnlådor – vad får en kommun göra? Och hur kan man göra? Kolla in två informativa artiklar från Frisk Mat om hur matsvinnet kan minska: Handbok för kommuner – sälj svinnlåda! och Uppnå globala mål och lokala framgångar: Handbok för livsmedelsdonationer i kommuner