
Skolmåltider
Skolmåltidstips!
Skolelever behöver en hel, näringsriktig portion skolmat för att orka med skoldagen. Genom att jobba med helheten och med att skapa trevliga måltidsmiljöer kan vi säkerställa att de får det. Tipsen är insamlade från skolor och sammanställdes i projektet FoodJams:
1.Kalla maten för vad det är!
Vad vi kallar maten har betydelse. För visst låter “Persiska gula ärtor med aubergine, gröna bönor, lime och kardemummaris” godare än “Vegetarisk gryta med ris”? Och skulle inte du välja “Dhalgryta med delikatesslinser från Slätte Gård” framför “Indisk vegetarisk gryta”. Precis så säljer finrestauranger in sina rätter på menyn och varför kan inte vi låta oss inspireras av det?
2. Bjud in till provsmakning!
Har man en gång smakat något gott så vill man gärna äta det igen. Laga något gott av baljväxter och bjud in kollegor eller kanske till och med eleverna på en provsmakning. Lägg upp på små fina fat och fråga vad de tycker. Ställ frågan om de skulle vilja ha det till lunch. Eller hur det skulle kunna bli ännu godare? Låt eleverna vara med och säga sitt!
3. Vem vill inte tävla?
Låt dina elever avgöra vilken som är skolans godaste hummus! Låt dem provsmaka några olika sorter och rösta på den de gillar bäst. Chansen är stor att de tar av hummusen när de ser sin favorit i serveringen några dagar senare.
4. Ställ frågor!
Var på plats och håll koll i serveringen. Bjud eleverna att smaka den där hummusen som brukar stå på buffén – följ upp och fråga dem vad de tycker. Deras input är guld värd.
5. Mat från grannens gård eller kusinens växthus?
Att veta var maten kommer från gör det roligare att äta den. Tala om att det inte är vilka rara ärtor som helst – utan att de vuxit upp på längs raksträckan hem till Bengtssons. Om de nu gjort det så klart.
6. Bjud in eleverna i köket
Låt eleverna komma in i köket. Låt dem praoa en dag eller två och sedan bjuda sina kompisar på favoriträtten gjord på baljväxter.
7. Hållbart först!
Servera ni flera rätter varje dag? Se då till att det mest hållbara står överst på menyn och ligger först i serveringen. Smart va?
8. Lärarkonferens i köket? Ja, varför inte?
Bjud in lärarna i köket. Håll en FoodJam tillsammans – lär känna varandra och varandras yrkesroller. Då blir det lättare för lärare och andra pedagoger att locka eleverna till nya rätter i matsalen.
9. Sluta klumpa ihop!
Är det nu vi ska sluta klumpa ihop all vegetarisk mat och sluta kalla den ”vegetariskt”? Och i stället nämna den vid sitt rätta namn? Falafel är falafel och linssoppa är linssoppa. Punkt slut.
10. Pimpa matsalen!
Vem vill inte göra rätt? Öka kunskapen om varför det är så bra att äta ärtor, bönor och linser. Sätt upp våra fina affischer i matsalen så får eleverna upp ögonen för hur klimatsmart (och gott) det faktiskt är!
FoodJams – metod för att öka inslag av svenskodlade baljväxter i skolmåltider
Tillsammans med forskare vid SLU, Hushållningssällskapet och kommunikationsbyrån Azote har vi tagit fram materialet FoodJams om fördelarna med svenskodlade baljväxter och hur de kan bli en självklar del i skolmåltiderna.
Materialet är framtaget tillsammans med skolor i Sollentuna, Borås, Botkyrka och Kristianstad och består bland annat av:
- FoodJamsupplägg för måltidspersonal, hemkunskapen och för andra intresserade
- 50-tal recept
- Lista på producenter och leverantörer
- Filmer där odlare, forskare mfl berättar
- Planscher att skriva ut och sätta upp i matsalen
…och mycket mer. Allt finns samlat på foodjams.se.
I vår kunskapsöversikt från projektet FoodJams har vi sammanställt vad forskningen säger om fördelar med svenskodlade baljväxter. Kunskapsöversikten i sin helhet hittar du här.
Inspiration: webbfika från Örebro
Kolla in Klimatkommunernas webbfika: Så blev Tullängsgymnasiet en miljö- och klimatledande skolrestaurang
Hur jobbar kommuner med mat och klimat?
Läs mer om mat och måltider här