Masshantering
När vi bygger och anlägger generar det vanligtvis stora schaktmassor, alltså grus, bergtäkt, sand osv. Ofta är vi dåliga på att återanvända dessa massor i samma eller andra projekt, vilket leder till en onödigt stor mängd tunga transporter och ett onödigt utvinnande av jungfruliga råvaror. Detta leder i sig till högre utsläpp och en hög trafikmängd.
Masshanteringsstrategi
Ett bra första steg för att hantera massorna inom kommunen eller regionens gräns är att ta fram en masshanteringsstrategi. Fler kommuner och regioner tar fram egna strategier och planer för masshantering. Håller ni på att ta fram en plan i din organisation? Kolla igenom exemplen nedan:
- Stockholm stad har tagit fram en handlingsplan för stadens masshantering.
- Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholms län, Storsthlm, Trafikverekt och Stockholms stad har också gemensamt tagit fram en masshanteringsstrategi med syftet att skapa förutsättningar för cirkulär och resurseffektiv hantering av massor i regionen.
- Karlstad kommun har sedan länge arbetat utifrån sin masshushållningsplan, som är ett tillägg till deras översiktsplan.
- Tyresö kommun har tagit fram en strategi för en hållbar masshantering i Östra Tyresö
Tips:
- Naturvårdsverket har en bra och tydlig tolkning av centrala begrepp vid hantering av massor
- Naturvårdsverket har även en bra guide för återvinning av avfall i anläggningsarbeten
- Länsstyrelsen Stockholm kartlade massor och masstransporter i länet
- Klimatkommunerna anordnade tillsammans med Ecoloop, Norrköpings kommun och Länsstyrelsen i Stockholm ett webbinarie om masshantering och hur man kan jobba med det som kommun.