
Privat matkonsumtion
Goda exempel från våra medlemmar
Stockholms Stad har tagit fram en klimatkokbok Det smarta köket – klimatsmarta tips och recept för alla Stockholms vardagskockar med tips som ”Ät varannan vegetariskt” och många inspirerande recept.
I Tyresös avfallsplan finns målsättningen att matsvinnet från hushållen ska minska med minst 50 % till 2030. För att uppnå detta får svinnet vara max 0,4 kg/hushåll och vecka.
Ockelbo har målsättningar om att öka antalet lokala livsmedelsproducenter, delvis av ekologiska livsmedel.
I Helsingborgs klimat- och energiplan 2018-2024 finns en målformulering om att klimatpåverkan från konsumtion av livsmedel i Helsingborg minska till 1 ton Co2e per invånare och år till 2035.
…läs mer om mat med låg klimatpåverkan på sidan om Måltidsplanering.
Klimatprofilering av restauranger
Uppsala kommun drev fram till 2020 med stöd från Klimatklivet projektet Klimatprofilering av restauranger. Projektet syftade dels till att minska utsläpp av växthusgaser från mat som serveras på stora restauranger i Uppsala, men också till att göra gäster mer medvetna om matens klimatpåverkan. Resultatet är att utsläppen har minskat med upp till 33 % på medverkande restauranger.
Inom ramen för projektet Klimatprofilering av restauranger har en ny webbutbildning om matens klimatpåverkan tagits fram. Utbildningen fokuserar på hur vi kan göra mer klimatsmarta val kring maten vi äter. Den ger också konkreta tips för att komma igång. Totalt tar utbildningen 25 minuter och är öppen för alla.
Lästips
Hur påverkar den mat vi svenskar äter planeten? Det har forskare från SLU undersökt i den här artikeln.
MatLust Utvecklingsnod arrangerar tillsammans med Region Stockholm, Länsstyrelsen Stockholm och Södertälje kommun den årliga tävlingen Ät!Stockholm. Det är en tävling för nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.
Vilka är fördelarna ur hållbarhetssynpunkt att skifta till en växtbaserad kost? Det har forskare undersökt i en artikel från 2024.
Inom ramen för det regionala initiativet Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om har en broschyr tagits fram om lokalproducerade råvaror som är bra för klimatet. Läs den här!
Danmark har antagit en handlingsplan för växtbaserade livsmedel.